Logo MojaObčina.si

Borovnica

Kultura
Avtor: Urša Vodopivec,

KO IDEJA POSTANE LASTNINA: Peter Florjančič in intelektualna lastnina

Vabimo vas v Tehniški muzej Slovenije v Bistro pri Vrhniki na ogled občasne razstave o inovatorju Petru Florjančiču in o intelektualni lastnini. Razstava bo odprta od nedelje, 9. 4. 2017,  ko bo v muzeju potekal Dan inovatorjev, ki ga pripravljamo v sodelovanju z združenjem izumiteljev Aktivni slovenski inovatorji (ASI). V veliko zadovoljstvo nam je, da nas bo na ta dan ob 11.00 obiskal tudi g. Peter Florjančič.

Za prvi dan razstave smo v sodelovanju z Uradom Republike Slovenije za intelektualno lastnino pripravili spremljevalni program: od 12.00 dalje bodo otroci med drugim imeli možnost, da z nekoliko spretnosti poustvarijo patent, ob 15.00 bo potekal voden ogled razstave, vodenemu ogledu bo sledil pogovor s sodelavcem Urada RS za intelektualno lastnino.

Z občasno razstavo želimo predstaviti Petra Florjančiča in se posvetiti predvsem njegovemu delu povezanim z inovatorstvom, ki ga je spremlja že vse od  rane mladosti. Peter Florjančič je pogumen, radoveden in samosvoj človek, svetovljan po duši in drzen v dejanjih. Rodil se je na Bledu, kasneje pa živel in ustvarjal v številnih krajih po Evropi in ZDA.  V mladih letih je bil aktiven športnik,  glasbenik in igralec, predvsem pa je bil in je še inovator svetovnega slovesa. Ženske se mu med drugim lahko zahvalijo  za elegantno pršenje parfuma in enostavno nanašanje laka na nohte,  fotografi za plastične okvirčke za diapozitive in podjetniki za stroj za brizganje plastike. Glede na njegov poklic tekstilnega tehnika ne preseneča, da so številni patenti povezani s tkanjem in statvami. Tudi prvi večji uspeh, ki je pomenil poklicno in finančno prelomnico v njegovem življenju, je bil patent za statve.
Njegov "patentni" opus vključuje tudi nenavadne, nevsakdanje in zabavne patente, modele in znamke. Včasih je bil s svojimi idejami pred časom. Tak primer so avtomobilske zračne blazine, ki si jih je zamislil že leta 1957, a tedanja avtomobilska industrija tehnološko še ni bila pripravljena na to revolucionarno novost. Od leta 1943 je Peter Florjančič patentiral 400 izdelkov, od tega jih je do faze proizvodnje doslej prišlo 43. Na razstavi si bodo obiskovalci lahko ogledali nekatere izdelke in del bogate dokumentacije, ki se nanaša na posamezne izume.
Zagotovo g. Florjančič, tako kot številni drugi inovatorji po vsem svetu, ne bi bil uspešen brez  varstva idej v obliki patentov, modelov in blagovnih znamk. Zato smo drugi del razstave prepustili Uradu Republike Slovenije za intelektualno lastnino, ki bo spregovoril o avtorskih pravicah, izumih, patentih in znamkah.

Razstava bo na ogled v odpiralnem času muzeja od 9. 4. do 7. 5. 2017. Ob zaključku razstave bo ob 15.00 potekal voden ogled, kateremu bo sledil pogovor s sodelavcem Urada RS za intelektualno lastnino.

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!