Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Za hitrejši internet v Borovnici

Posodobitev telekomunikacijskega omrežja in vzpostavitev storitev širokopasovnega omrežja visokih hitrosti v občini Borovnica.

V prejšnji izdaji Našega časopisa smo vas obvestili o prizadevanjih za posodobitev telekomunikacijskega omrežja in zagotovitev storitev širokopasovnega dostopa visokih hitrosti na območju Dola in Laz. Evidentiran je bil zelo dober odziv občanov na pobudo, naj omogočijo postavitev nadzemskih optičnih kablov preko svojih zemljišč in tako dostop do optičnega omrežja vsem, ki si na tem območju to želijo. Na anketni vprašalnik, ki ga je pripravila in posredovala občinska uprava se je odzvalo več kot 90 % gospodinjstev. Z nekaj izjemami so vsi potrdili tako interes kot tudi pripravljenost, da optično omrežje poteka po zraku preko njihovih zemljišč.

Župan Bojan Čebela se je udeležil treh srečanj s krajani. Na enem od teh srečanj so pred prihodom župana svojo ponudbo, ki temelji na brezžičnem prenosu signala z oddajnika na Krimu do lokalne centralne oddajne postaje v enem od družbenih objektov, ki ni v občinski lasti, predstavili predstavniki enega od ponudnikov storitev. Ob tem je bil zaznan napačen vtis, da je občina izbrala ponudnika, ki bo krajanom Dola in Laz hitro omogočil dostop do storitev širokopasovnega dostopa visokih hitrosti. Jasno želimo obvestiti vse občane, da župan in občinska uprava ne dajeta podpore nobenemu od ponudnikov storitev. Treba je le:

  1. zagotoviti, da se ob posodobitvi telekomunikacijskega omrežja  na novo omrežje v največji meri priključijo uporabniki storitev ter poskrbeti za odstranitev dotrajanega obstoječega omrežja;
  2. zagotoviti vsem sedanjim in prihodnjim prebivalcem tega dela občine ter tistim, ki živijo v Bistri in na območju OPPN Laze, možnost izbire ponudnika storitev širokopasovnega dostopa visokih hitrosti;
  3. pravno s služnostnimi pogodbami urediti izgradnjo nadzemskih kabelskih povezav.

Župan in občinska uprava zagovarjata sistemski pristop, od katerega imajo koristi vsa gospodinjstva, in prosto izbiro ponudnika storitev. Navedeno velja za celotno občino in ne le za območji Dola in Laz, ki sta predvideni za gradnjo v prihodnjih mesecih. Zadržani smo do tistih, ki na osnovi še ne dovolj preverjenih tehnologij ponujajo, da lahko čez noč vsem zagotovijo tisto, kar si želijo. V prihodnjih tednih bo posodobitev omrežja na navedenem območju začel izvajati Telekom Slovenije v sodelovanju s hčerinskim podjetjem GVO. Posodobitev predvideva izgradnjo optičnega omrežja, ki bo lahko v naslednjih mesecih gospodinjstvom zagotovilo storitve širokopasovnega dostopa visokih hitrosti.

 

Občinska uprava

Oglejte si tudi