Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Zevanjšca očiščena

Borovniški jamarji in drugi prostovoljci so konec septembra izvedli še zadnjo čistilno akcijo brezna Zevanjšca nad Zabočevom, v kateri so iz jame potegnili več kot šest m3 kosovnih in drugih odpadkov.
Šestnajst metrov globoko brezno, ki je bilo med drugo svetovno vojno znano morišče, so v povojnem času vztrajno zasipavali s smetmi. Konec lanskega leta so člani JK Borovnica brezno pregledali in ga zaščitili s kovinsko ograjo, letos pa ob podpori Občine Borovnica in Uprave RS za zaščito in reševanje začeli s čiščenjem. Spomladi je bilo v dveh akcijah iz brezna izvlečene za dva m3 mrhovine (divjadi in domačih živali), ki jih je v sežig odpeljala postojnska izpostava uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Sledil je nekajmesečni premor, v katerem se je brezno zračilo zaradi neznosnega smradu po crkovini. Medtem so v spremstvu jamarjev nelegalno odlagališče obiskali predstavniki policije in pristojnih inšpekcij.
Jeseni je napočil čas za zaključno čistilno akcijo. Čez brezno so napeli jeklenico in začeli z izvlekom ob pomoči traktorskega vitla. Najprej je jamo zapustila do neprepoznavnosti stolčena avtomobilska karoserija, ki je bila nekoč menda Yugo. Sledile so pnevmatike, kar štirinajst kosov, pa dva avtomobilska motorja, menjalnik, kolo z motorjem, manjkala nista niti pralni stroj in star štedilnik. Ker brezvestneži očitno niso vedeli, s čim bi kar najbolj onesnažili podtalnico, so noter vrgli še vsaj osem akumulatorjev, barve, lake in topila, nekatere na srečo v še zaprti embalaži. Vse to so spremljali žaklji komunalnih odpadkov in sem ter tja še sočni zavojček mrhovine. Do konca delovnega dne je bil zabojnik, ki ga je dostavilo Komunalno podjetje Vrhnika, zvrhano poln. Vodonosno zaledje borovniškega vršaja je okoljevarstveni projekt Jamarskega kluba Borovnica olajšal za vsaj osem m3 tudi zelo nevarnih odpadkov. Ob uspešnem zaključku čiščenja se vodstvo kluba zahvaljuje: »Občinskemu svetu in občinski upravi občine Borovnica za finančno podporo, Upravi RS za zaščito in reševanje ter še posebej g. Stanislavu Lotriču za zaščitna sredstva ter upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in Komunalnemu podjetju Vrhnika za odvoz odpadkov. Zahvala gre seveda tudi vsem prostovoljcem, ki so z nesebičnim delom poskrbeli, da zanamcem zapuščamo lepši in čistejši svet.«

 

Damjan Debevec, fotografija: DD

Oglejte si tudi