Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Gostovanje ŽPZ Tonja v Šibeniku in Splitu

Pevke ŽPZ Tonja smo se po gostovanju ŽPZ Prešernovke Kulturnega društva Slovencev dr. France Prešeren iz Šibenika lanskega maja v Borovnici ter MePZ Slovenskega kulturnega društva Triglav iz Splita novembra lani odzvale na prijazno vabilo in tokrat odšle v goste v Dalmacijo.
Pevke ŽPZ Prešernovke so v vabilu zapisale: upamo, da bomo ob vašem obisku imele priložnost, da vam na nek način vrnemo vsaj delček tople atmosfere, ki ste nam jo pričarale ve, ob našem obisku pri Vas v Borovnici. Veselimo se skupnega nastopa in ponovnega druženja, saj našim članom društva obisk iz Slovenije ni samo obisk, temveč je kot nežen dotik naše domovine.

25. maja smo se po ogledu slapov Krke odpravile najprej k Prešernovkam v Šibenik. Prijetno vzdušje na skupnem koncertu, ki je potekal v dvorani novejše mestne knjižnice Juraj Šižgorić in ga je povezovala predsednica društva ga. Karmen Dondivić, je samo še dodalo toplino našemu srečanju, ki smo ga nadaljevale ob večernem nepozabnem druženju. Ob dobrotah in skupnem prepevanju predvsem slovenskih ljudskih pesmi smo jim vsaj malo ublažile skrbi ob tem, da se njihovo društvo letos pravzaprav poslavlja, saj tam živi čedalje manj Slovencev. Naslednji dan smo si ogledale znamenitosti čudovitega mesta ter z obzidja trdnjave zrle v daljave, na letnem prostoru za prireditve pa zapele tako občuteno, da so tamkajšnji gostinci, ki so za obzidjem pripravljali poročno pogostitev, mislili, da že pojemo svatom ter še bolj hiteli s pripravami.

Po prihodu v Podstrano pri Splitu, kjer smo se namestile in tudi že občutile gostoljubnost ob sprejemu, nas je predsednik slovenskega KD Triglav Split mag. Cveto Šušmelj pospremil do Mestnega lutkovnega gledališča v Splitu. Tam smo ob tankočutni povezavi gospe Vere Hrga izvedle samostojen koncert in z izvedbo ter izbranim programom navdušile tamkajšnje občinstvo. Ko smo ob prihodu pozabile del darila v avtobusu – slovensko potico, je bilo tako, kot bi pozabile solistko! Še dobro, da jo je gospod Cveto hitro prinesel za nami. Večer smo nadaljevali v prijetnem vzdušju v tamkajšnjih lepo urejenih prostorih društva in občudovali aktivnost ter srčnost, s katero jim uspeva voditi več sekcij. Hodijo v planine, slikajo, izdelujejo prave idrijske čipke, v svoji knjižnici učijo otroke in mlade slovenske kulture in običajev ter seveda lepo pojejo. Po imenitni pogostitvi so naše skupne pesmi še dogo odzvanjale, tudi ob spremljavi kitare.

Seveda smo si naslednji dan, takoj po hitrem skoku v morje (več časa kar ni bilo), ogledale nekaj zanimivosti Splita; v Dioklecijanovi palači smo začutile velik utrip množice turistov in različnih govoric sveta, ki so se prelivale med kratkimi nastopi domačih plesnih, glasbenih in drugih skupin.  Postale smo ob petju dalmatinske klape, se nato ozrle po mestu in tržnici ter si na prijazno vabilo naših gostiteljev mimogrede odpočile v prijaznem ambientu majhne slaščičarne z odličnimi slaščicami ter dišečo kavo. Tonje smo bile ob vrnitvi v Slovenijo polne čustev in nepozabnih doživetij, ki smo jih z veseljem podelile z občinstvom na našem letnem koncertu v Borovnici, 9. junija, kjer je z zanimivim in prijetnim nastopom sodelovala tudi vokalna skupina BeJazzy iz Ljubljane. Veliko letošnjih lepih pevskih doživetij nam daje voljo in energijo za naslednje projekte in nastope; še naprej pa nas zagnano in strokovno vodi Eva Mori.

 

Jožica Rupar, foto: Katarina Rupar

 

Oglejte si tudi