Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Letna skupščina stranke DeSUS Borovnica

Na začetku oktobra je bila redna letna skupščina OO DeSUS Borovnica. Poleg članov so se skupščine udeležili tudi Primož Hainz, poslanec našega volilnega okraja, Zlatko Božič, predsednik sveta stranke, Robert Kojc, predsednik mladega foruma DeSUS, Breda Jesenko, predsednica OO Brezovica, iz OO Vrhnika pa sta prišla Vid Drašček in Leon Marjan Možina. Poleg obravnave letnih poročil predsednice, blagajnika in nadzornega odbora, je bilo največ pozornosti namenjene aktualni problematiki. Delo stranke po kongresu, vlade in poslancev je izčrpno predstavil Primož Hainz. Povedal je, da se stranka bori za uresničevanje svojega programa na področju šolstva, za dostopno javno zdravstvo in pravice upokojencev. Prihodnje leto se bodo pokojnine uskladile dvakrat, in sicer konec februarja in konec maja. Morda nekaj odstotkov res ne pomeni bistvenega izboljšanja gmotnega položaja upokojencev, pa vendar je to bolje, kot je bilo nekaj zadnjih let, ko usklajevanja ni bilo. Regres so letos ponovno prejeli vsi upokojenci, v različnih zneskih glede na višino pokojnine. Veliko naporov pa stranka že nekaj let vlaga v ustanovitev demografskega sklada, s katerim bi zagotavljali stabilne prihodke za izplačilo pokojnin v prihodnje.

V Sloveniji je nujna celostna strategija skrbi za starejše, tudi zato, ker se cene oskrbnega dne v domovih hitro dvigajo. Eden od razlogov za to je, da se zaradi višje starosti in zdravstvenih problemov oskrbovancev (oslabelost, demenca idr.) mnogi domovi starejših spreminjajo v negovalne bolnišnice. Vlada ima nekatere rešitve, kot je dodatni prispevek, kaj bo na koncu prevladalo, še ni znano. Poleg oskrbe v domovih pa je pomembna tudi druga pomoč starejšim, ki je v nekaterih okoljih v Sloveniji dobro organizirana. Prav zato je bil 11. oktobra v Bruslju Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) podeljen naziv Evropejec leta. Za reševanje problemov starejših v Sloveniji morata zato v prihodnje med seboj še bolje sodelovati ZDUS in stranka DeSUS, ki to skupino najbolj aktivno zastopa v vladi.  

Navzoče so nagovorili vsi gostje, v razpravi pa je bila poudarjena želja, da bi  ZD Vrhnika tudi v Borovnici zagotovil fizioterapevtske storitve. Vemo, da te storitve potrebujejo predvsem gibalno ovirani občani, prevoz na Vrhniko pa je slabo organiziran. Ta pobuda je bila dana že pred dvema letoma in letos ponovno, vendar ZD Vrhnika to zavrača zaradi, po njihovo, prevelikih dodatnih stroškov. Sklenjeno je bilo, da se ta problem predstavi ZD Vrhnika skupaj z OO Vrhnika, po možnosti tudi z obema županoma.  Po zaključeni seji je sledilo druženje.

 

OO DeSUS Borovnica

Oglejte si tudi