Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Mesec kulture v enotah Vrtca Borovnica

Obeleženje meseca kulture, ki poteka cel februar, je v našem vrtcu postal že tradicija. Strokovne delavke se nanj dobro pripravimo, za pestrejše dogajanje pa na obisk povabimo tudi zunanje sodelavce – starše glasbenike, knjižničarko, učence glasbene šole in še koga, ki se tako ali drugače ukvarja z umetnostjo.

Malo zapoznelo zimo smo si pričarali  z dramatizacijo Snežakov čudežni lonec, ki so jo otrokom in staršem zaigrali otroci iz skupine Konjički. Strokovni delavki oddelka Ribice sta nas razveselili z igro Dobri snežak.

Veliko več smo se posvečali slikanicam slovenskih avtorjev, otroškemu ljudskemu izročilu. Knjižničarka nas je obiskovala v vrtcu ali pa so otroci obiskali njo. Kljub dotrajani stavbi krajevne knjižnice smo ob poslušanju pravljic in ustvarjanju pozabili na okolje ter odplavali v svet  domišljije brez meja. V okviru domovinske vzgoje so otroci spoznavali slovenske državne simbole. Dan pred slovenskim kulturnim praznikom smo počastili lik našega največjega pesnika po vhodih in enotah vrtca, skupina Ježki pa se je udeležila kulturne prireditve v OŠ dr. Ivana Korošca s pripovedovanjem Prešernove pesnitve Kam.

Ustvarjali smo na različne načine. Po hodnikih našega vrtca smo občudovali otroške mojstrovine, ki so upodabljale pesnika Franceta Prešerna. Starši, otroci in strokovne delavke  so s skupnimi močmi okrasili prostore za prihod pusta. Skupini Konjički in Mačje mesto sta skupaj s starši ustvarjali v popoldanski delavnici. Svojo glasbeno nadarjenost je otrokom predstavilo več strokovnih delavk z igranjem na klavir, flavto, violino, kitaro. Njihovega obiska so bili posebno veseli  najmlajši otroci, ki imajo glasbo zelo radi, pa zaradi svoje majhnosti ne zmorejo obiskati prireditev. V enoti Zarja je otrokom zapel in zaigral ansambel Nori val.

Na zelenem vhodu enote Mavrica  so naša srca ogreli štirje starši iz skupine Pikapolonice, ki se profesionalno ukvarjajo z glasbo. Njihov godalni kvartet je bil prava glasbena  poslastica za vse male in velike poslušalce.

Strokovne delavke vrtca smo otroke seznanile z japonsko tehniko mini gledališča, kamišibaja, ki se je udomačilo tudi v Sloveniji. V tednu kamišibaja so si otroci na različnih lokacijah ogledali predstave Pedenjped, Abecedno drevo, Hvaležni medved, Maček Jurij, Mali medo, Čebelice… Predstave so  narejene v različnih likovnih tehnikah in so plod naše skupne ustvarjalnosti. V krajše predstave smo aktivno vključile tudi otroke.

V tem mesecu smo se priključili tudi humanitarni akciji Nivee- »Podarite nam modro srce«.

Mesec kulture nas je obogatil z glasbo, lepo besedo,knjigo,ustvarjanjem, nastopanjem in druženjem. Zaključili smo ga z obiskom  učencev Glasbene šole Vrhnika. Požrtvovalni učenci in profesorji so si tudi letos vzeli čas, da nam predstavijo glasbene instrumente, ki jih poučuje njihova šola. Kdo ve, koliko novih glasbenikov bo zrastlo z njihovo pomočjo?

Vsem, ki ste nam popestrili mesec kulture, se najlepše zahvaljujemo!

Strokovne delavke vrtca pri OŠ Borovnica

Oglejte si tudi