Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

NAGOVOR ŽUPANA OB AKCIJAH "OČISTIMO SLOVENIJO 2018" IN "EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI 2018"

Sredi septembra se bo tudi naša občina vključila v dve veliki in pomembni mednarodni in nacionalni kampanji. Od 15. do 22. 9. 2018 bomo sodelovali v sklopu letošnje svetovne pobude čiščenja okolja Word Cleanup Day 2018. Med 16. in 22. 9. 2018 pa se bomo v sklopu Evropskega tedna mobilnosti 2018 pridružili več sto občinam v Evropi in drugod po svetu z namenom pokazati, da lahko združujemo in bolj učinkovito potujemo.

Z akcijo “Še zadnjič” želimo skupaj z Ekologi brez meja opozoriti, da je okolje preveč pomembna stvar, da bi bilo dobro ravnanje z njim prepuščeno le gospodinjstvom ter čistilnim akcijam. V sodelovanju med državo, industrijo, občinami in nevladnimi organizacijami je potrebno vzpostaviti učinkovit sistem zmanjševanja odpadkov na izvoru, njihove ponovne uporabe in recikliranja. Na tem področju smo v sodelovanju z JP KPV d.o.o. v okviru projekta »Zero Waste« že precej storili tudi v naši občini in se po kazalnikih ločeno zbranih in recikliranih odpadkov uvršamo med najboljše občine. Ne le v državi, temveč tudi v EU!   Ker smo na splošno našo občino kar dobro očistili že s tradicionalno spomladansko čistilno akcijo, se bomo tokrat omejili na urejanje okolice ter identificiranje in saniranje novih divjih odlagališč odpadkov.

 

V soboto, 15. 9., vas tako med 9.00 in 12.00, v primeru dopoldanskega dežja pa med 15.00 in 18.00, vabimo k udeležbi  urejanja okolice Športnega parka Borovnica in otroškega igrišča. Zasadili bomo okrasno grmičevje, postavili nova stojala za kolesa, igrala in klopi ter obnovili oz. »prebarvali« tista/tiste, ki so tega potrebni/potrebne. Za dobro voljo in malico bo poskrbljeno. Dobimo se ob 9.00 na borovniški tržnici, kjer boste lahko prevzeli tudi nakupovalne vrečke za večkratno uporabo.

 

Vse tiste, ki radi kolesarijo, pa vabimo, da se na borovniški tržnici zberejo ob 9.30,  v primeru dopoldanskega dežja pa ob 16.30. Na kratko vam bomo predstavili, kako zabeležiti lokacije in posredovati fotografije novih divjih odlagališč odpadkov. Potem se boste s kolesi podali na različne konce občine s ciljem najti nova divja odlagališča, jih fotografirati in zabeležiti njihove koordinate. Na tej osnovi bo občinska uprava oblikovala prioritete sanacije divjih odlagališč in jih nekaj odpravila že do konca leta, ostala pa v prihodnjem letu. Vaše sodelovanje, ki je lahko obenem tudi sobotni izlet, bo pripomoglo tudi k večji ozaveščenosti sokrajanov o neustreznosti odlaganja odpadkov v naravo ter k večji pripravljenosti, da pristojnim inšpekcijskim službam prijavijo primere le tega.  

 

Iskanje in beleženje divjih odlagališč odpadkov na kolesih bo obenem tudi uvod v Evropski teden mobilnosti 2018 v naši občini, ki se sicer uradno začne 16. 9. 2018 in bo trajal do 22. 9. 2018. . V prilogi je program dejavnosti, pri katerem sodelujemo z OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica, Društvom upokojencev Borovnica, HUD Karel Barjanski, lastniki električnih vozil in podjetji s področja trajnostne mobilnosti ter predstavitev kolesarskega izleta okoli Cerkniškega jezera. Z njim  želimo pokazati, da je lahko zaradi naše strateške lege ob pomembnem železniškem koridorju, kombinacija prevoza z vlakom in kolesom tudi privlačna alternativa uporabi avtomobila za preživljanje prostega časa ob dela prostih dneh.

 

Vsem se za sodelovanje in podporo najlepše zahvaljujem. Vse vas pa vabim, da se udeležite čim večjega števila dogodkov.

      

                                                                                                                       Bojan Čebela

                                                                                                                         vaš župan

 

Oglejte si tudi