Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Občinski svet potrdil prometno strategijo

Občinski svet Občine Borovnica je na svoji 26. redni seji dne 22. 2. 2018 med drugim sprejel tudi sklep, s katerim je potrdil predlog Celostne prometne strategije Občine Borovnica. S tem se je končal skoraj leto dolg proces priprave strateškega dokumenta za razvoj prometa in mobilnosti v občini. Ta je potekal skladno s Smernicami za pripravo CPS, ki jih je pripravilo Ministrstvo za infrastrukturo. Tako je izpolnjen tudi pogoj za kandidiranje na razpisih za evropska in državna sredstva za razvoj trajnostne mobilnosti.

Ključne ugotovitve CPS Občine Borovnica so, da se je v zadnjih petih letih kljub znatnemu povečanju prebivalstva in števila registriranih motornih vozil v občini prometna varnost izboljšala, obremenitev glavne prometne žile – regionalne ceste med Vrhniko in Podpečjo, pa se ni povečal, medtem, ko se je zelo povečalo število potnikov na vlakih do Ljubljane in nazaj. Nadaljnje izboljšanje prometne varnosti ter večji delež aktivne mobilnosti (pešačenje, kolesarjenje) sta možna samo ob predhodni obnovi in rekonstrukciji cest, izgradnji ustrezne infrastrukture za kolesarje in pešce ter spremembi prometnih režimov in prometne kulture. Za večji delež javnega prometa pa bo potrebno povečati število vlakov do Ljubljane in uvesti javni prevoz na klic za relacije znotraj občine in do Vrhnike, veliko pa bi prispevali tudi uvedba mestnega potniškega železniškega prometa v Ljubljani in taktnega železniškega prometa v Ljubljanski urbani regiji.

Občinska uprava na osnovi CPS Občine Borovnica pospešeno pripravlja prijavo gradnje sodobnega parkirišča za 99 avtomobilov in 50 koles pri železniški postaji Borovnica na aktualni razpis Ministrstva za infrastrukturo za gradnjo parkirišč »Parkiraj in presedi« (P+R), v pripravi pa sta tudi prijava na razpis omenjenega ministrstva za ukrepe za izboljšanje trajnostne mobilnosti v urbanih središčih ter prijava projekta izgradnje varne povezave za kolesarje in pešce med središčem Borovnice in Pakom za pridobitev sredstev iz »Dogovora za razvoj regij«.

O celotnem procesu priprave CPS Občine Borovnica si lahko preberete več na spletni strani: http://www.borovnica.si/wp-admin/post.php?post=3875&action=edit , kje si poleg samega dokumenta lahko ogledate tudi vsa poročila in gradiva z različnih dogodkov, ki so botrovali njenemu nastanku.

AK

Oglejte si tudi