Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
9°C
5°C
Oceni objavo

Stara štreka – po stari progi nad Barje

V sredo, 30. maja, je ob 20.00 v dvorani nad vrtcem v sklopu priprav akcijskih načrtov na področjih turizma ter športa in rekreacije potekala predstavitev idejnih zasnov za oživitev opuščene trase proge Preserje–Borovnica. Maloštevilnemu občinstvu so idejne zasnove za razgledne stolpe, preboje, mostove, počivališča in hortikulturno ureditev neprekinjene kolesarsko-pohodniške povezave med železniško postajo v Preserjah in Borovnico, ki bi potekala po opuščeni trasi proge Južne železnice, predstavili študentje fakultet za arhitekturo in krajinsko arhitekturo pod vodstvom mentorja, arhitekta Roka Žnidaršiča.

Pri svojih predlogih, katerih namen je popotniku z urejeno, varno, privlačno in udobno infrastrukturo omogočiti kadrirano in interpretirano doživljanje tako železniške tehniške dediščine kot tudi ostale kulturne dediščine, naravnih vrednot in krajine, so izhajali iz zgodovine Južne železnice, obstoječe infrastrukture, turističnih in ostalih storitev, bližine Krajinskega parka Ljubljansko barje na eni strani ter na drugi strani potencialov sklenjenih krožnih kolesarsko-pohodniških povezav na Ljubljanskem barju v navezavi na rečni ladijski ter železniški javni potniški prevoz in pričakovanj sodobnih okoljsko ozaveščenih turistov, ki želijo z aktivnim načinom mobilnosti doživljati in spoznavati naravno in kulturno dediščino. Začetek in konec poti bi obeležila razgledna stolpa za ŽP Preserje in ob V peti porušenega Borovniškega viadukta, ki bi omogočila tako pogled na zaledje kot odprt in dvignjen pogled na Ljubljansko barje ter hribovje in alpske verige v zaledju. Preboj ob železniški progi pod cesto, ki vodi iz spodnjega v zgornji del naselja Prevalje, ter nov most oz. brv za kolesarje in pešce na mestu porušenega železniškega mostu med Goričico in Pakom bi omogočila neprekinjeno povezavo. Da bi obiskovalec lahko s poti užival veduto Paškega viadukta, so si mladi arhitekti zamislili razgledno ploščad, ki bi se na drugi strani nadaljevala v urejeno počivališče. Zamisli so nastale v okviru programa spodbujanja kreativnega sodelovanja med študenti ter gospodarstvom in negospodarstvom Po kreativni poti do znanja 2016/2017. Kot eden od mentorjev je študentom pomagal tudi svetovalec za razvoj in razvojne projekte Občine Borovnica A. Klemenc. 


Razprava je bila kljub maloštevilni udeležbi obsežna in poglobljena in se je sukala predvsem okoli možnosti uresničitve predstavljenih arhitekturnih posegov ter širšega razvoja kolesarsko-pohodniških povezav, v sklopu katerega bi tovrstni posegi šele dobili pravi smisel in razvojni potencial. Občina Borovnica je sicer že začela tudi z novo ureditvijo spominskega parka ob stebru Borovniškega viadukta, kar bo tudi podlaga za tematsko pot s sodobno interpretacijsko infrastrukturo, kar namerava občina v sodelovanju z društvi in ostalimi prijaviti na aktualni razpis LAS Barje z zaledjem. Trenutno pa s partnerji iz Slovenije in drugih držav jadransko-jonskega območja potekajo tudi dogovarjanja o oblikovanju konzorcija, ki bo za poziv programa INTERREG ADRION pripravil projektni predlog na temo razvoja turizma na osnovi zgodovinskih železniških in vodnih poti.

 

Andrej Klemenc

Oglejte si tudi