Logo MojaObčina.si

Borovnica

Deli
Avtor: Gasper Tominc,

Vabilo na slovesnost ob dnevu spomina na žrtve preserskega procesa

V soboto, 10. marca, bomo s spominsko slovesnostjo v Gamozni jami v Ljubljani počastili spomin na žrtve preserskega procesa.  Na slovesnosti bodo nastopili učenci OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica. Za vse nastopajoče in tiste, ki se je želite udeležiti, bo tudi letos organiziran avtobusni prevoz. Avtobus bo odpeljal ob 9. uri izpred avtobusne postaje Borovnica.
S to slovesnostjo vsako leto obeležimo spomin na enega izmed najbolj tragičnih dni v novejši zgodovini naše kotline. Na ta dan leta 1942 je pod streli eksekucijskega voda italijanske okupacijske vojske padlo 16 nedolžnih fantov in mož iz Borovnice in okoliških krajev. Brez možnosti resne obrambe so bili v sodni farsi, ki jo je uprizorila okupacijska oblast, spoznani za krive za napad partizanov na železniški most čez Ljubljanico pri Preserju, ki je takrat spadalo v našo občino. Po napadu so okupatorji v Borovnici in okolici zajeli 69 domačinov, med katerimi jih je bilo 28 obsojenih na smrt, 12 na dosmrtno ječo, štirje na 30, pet na 8 ter eden na 5 let zapora, 19 pa je bilo oproščenih. Prizadevanja za pomilostitev so bila le delno uspešna in med na smrt obsojenimi je bila dvanajstim obsodba spremenjena v dosmrtno ječo.

Slovesnost je vsakokrat tudi priložnost za preseganje ideološko vsiljenih interpretacij dogodka in obtožb ter za odpuščanje in spravo med tistimi, ki so jih proces in njegove posledice najbolj prizadele, in seveda njihovimi potomci. Zato gre pri vsem skupaj za precej več kot le spomin na tragični dogodek. Gre za psihološko preseganje stanja bratomorne vojne in obtožujočih ideoloških delitev, ki še vedno generirajo socialno konstrukcijo drugega kot sovražnika.

 

Župan Bojan Čebela, fotografija: Jože Pristavec

Oglejte si tudi