Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Pri železniški postaji bo zraslo novo parkirišče

Na  svoji 4. izredni seji je Občinski svet Občine Borovnica  20. 3. 2018 obravnaval Dokument identifikacije investicijskega projekta Parkirišče “parkiraj in presedi” (P+R) pri Železniški postaji Borovnica. Dokument je izdelal Inštitut za javno zasebno partnerstvo, Zavod Turjak z namenom, da se preveri upravičenost priprave projekta in omogoči njegova prijava na razpis Ministrstva za infrastrukturo za sofinanciranje ukrepov trajnostne mobilnosti – vozlišč  P+R s sredstvi kohezijskega sklada EU in proračuna RS. Dokument predvideva izgradnjo 99 parkirnih mest za osebne avtomobile,  50 pokritih mest za kolesa in  avtobusnega postajališča v neposredni bližini železniške postaje, na zemljiščih, ki jih je s tem namenom na občino brezplačno prenesla država in katerih vrednost je ocenjena na 157.000 EUR.

Finančna konstrukcija predvideva sofinanciranje s strani države in EU v višini 250.000 EUR, za pokrivanje DDV in druge za sofinanciranje neupravičene stroške pa bo morala občina v naslednjih dveh letih nameniti skupaj 160.000 EUR. Izvedba projekta bi občini vsako leto prinesla 24.000 € posrednih koristi.

Parkirišče bo v prvi vrsti namenjeno tistim, ki potem na svoji vsakdanji poti v službo presedejo na vlak in bo brezplačno oz. bo cena parkirnine vključena v ceno vozovnice za prevoz z vlakom.

Svetniki so dobili pojasnila glede tega zakaj ni mogoče urediti obstoječega parkirišča, zakaj je 10 parkirnih mest predvideno za električna vozila in zakaj bo potrebno ukiniti nekatera sedanja parkirna mesta, v razpravi pa so se dotaknili tudi širših vprašanj parkiranja v Borovnici. Na koncu so soglasno podrli sprejem dokumenta in s tem dali občinski upravi tudi mandat, da projekt prijavi na razpis.

Projektna vloga z vso potrebno dokumentacija je bila dan kasneje pravočasno vložena na  Ministrstvu za infrastrukturo. Kot kaže bo konkurenca za izbor projektov huda, rezultate razpisa pa lahko pričakujemo po prvomajskih praznikih.

Dokument identifikacije investicijskega projekta Parkirišče “parkiraj in presedi” (P+R) pri Železniški postaji Borovnica si lahko ogledate na: http://www.borovnica.si/novice/5904/

Oglejte si tudi