Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Plavalni tečaj otrok iz vrtca Borovnica

Tudi letos je vrtec Borovnica s pomočjo sofinanciranja občine Borovnica za predšolske otroke organiziral plavalni tečaj v sodelovanju s Plavalno šolo Ščuka Logatec.

Vsako leto vrtec Borovnica s pomočjo sofinanciranja Občine Borovnica v Logatcu organizira tečaj plavalnega opismenjevanja za predšolske otroke. Tako se je tudi letos tečaja udeležilo okoli 60 predšolskih otrok iz treh skupin: Mačje mesto, Pike in Ježki. V tednu od 26. do 30. marca smo se vsak dan v dveh izmenah odpeljali v IC Zapolje v Logatec, kjer je Plavalna šola Ščuka. Vaditelji so otroke na prvih srečanjih opazovali pri vodnih aktivnostih v plitvi vodi. Preko iger lovljenja, škropljenja, čofotanja, pobiranja rekvizitov z dna vode, prvih samostojnih zamahov v nizki vodi so ocenili predznanje otrok in jih razdelili v skupine.

Otroci s šibkim predznanjem ali strahom pred vodo so se pod vodstvom vaditeljev igrali predvsem v plitvi vodi, se navajali na mokro glavo in zanje je bil velik dosežek že to, da so si glavo sploh zmočili. Druga skupina otrok se je navajala na plovnost s pomočjo različnih penastih plavalnih pripomočkov, tretja skupina je ves teden delala na plovnosti in otroke spodbujala k prvim ali večkratnim zamahom na gladini vode, četrta skupina pa je svoje predznanje nadgrajevala z vajami plovnosti, potapljanja glave v vodo, lebdenja na vodi ter drsenja na vodni gladini, ob koncu pa so nekateri že samostojno preplavali tudi do 25 metrov.

Veseli nas, da otroci niso imeli večjih težav pri premagovanju strahu pred vodo. Vzgojiteljice smo bile ves čas v bližini otrok iz vseh skupinic. Včasih se je naša skrb zanje izkazala tudi kot moteča, saj so nam želeli medtem marsikaj pokazati ali povedati, pri tem pa niso sledili navodilom vaditeljev. Zato smo posredovale le v skrajnih primerih oz. kadar je bilo to potrebno. Največ truda in časa pa smo vsakodnevno posvetili disciplini, poslušanju navodil (tako naših kot vaditeljev), saj so le ta izjemnega pomena pri dejavnostih v ali ob vodi z vidika varnosti. Prav tako je bil za nas zaradi časovne stiske največji zalogaj vsakodnevno sušenje dolgolask, ki so imele kljub plavalnim kapam razmočene lase.

Vsi otroci so ob zaključku plavalnega opismenjevanja dobili pohvale, ki so jim jih podelile vzgojiteljice v vrtcu. Ob tem se zahvaljujemo Občini Borovnica za sofinanciranje in vaditeljem Plavalne šole Ščuka za vodenje in spodbujanje otrok pri premagovanju strahu pred vodo in razvijanju plavalnega predznanja.

 

Za vrtec Borovnica Tina Mazi

Oglejte si tudi