Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Stoletnica konca Velike vojne na koledarčkih

Leto je okoli in v vaših nabiralnikih so se zopet znašli koledarčki z voznimi redi vlakov na relaciji Borovnica–Ljubljana. Za vas jih je oblikoval mojster Boštjan Pervinšek, v žep pa sva segla zadaj podpisana Damjan Debevec in Igor Trček. Zakaj? Ker ni milejše pesmi od škrtanja z zobmi vseh tistih, ki neutrudno ponavljajo, da »v Borovnici nikoli nič ni bilo in nikoli nič ne bo«.

Naslovnico tokrat krasi črno-bela fotografija odkritja borovniškega spomenika padlim v prvi svetovni vojni iz leta 1927, ki jo je velikodušno prispeval Janez Žitko z Vrhnike. Letos bo svet namreč obeleževal stoletnico konca nesmiselne morije, ki je tudi v borovniški dolini terjala 47 življenj. S tem se Borovničani priključujemo vrsti priložnostnih publikacij, prireditev in slovesnosti, ki se bodo na državni in svetovni ravni odvijale oz. bodo izdane v jubilejnem letu.

Sredino zapolnjuje miniaturni koledarček z godovnimi in državnimi prazniki ter lunami. Na zadnji strani pa je vozni red vlakov, kjer so posebej označeni vlaki, na katere je možno nesti kolo. Koledarčki so izšli v nakladi 3000 izvodov, od katerih jih je bila večina raznesenih po gospodinjstvih, ostali pa bodo na voljo na borovniški železniški postaji oz. jih bo Turistično društvo Borovnica uporabljalo kot promocijsko gradivo na sejmih in drugih prireditvah v občini in izven.

 

Damjan Debevec

Oglejte si tudi