Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

S Fenolitom o aktualnih zadevah

Podjetje Fenolit je predstavilo predstavnikom Občine Borovnica posadabljanje proizvodnje, krepitev varnosti, možnost zaposlovanja in prizadevanja za nizkoogljično družbo.

Občina Borovnica je 6. februarja z vodstvom podjetja Fenolit opravila letni sestanek, na katerem sta se župan Bojan Čebela in direktor občinske uprave mag. Jernej Nučič z direktorjem Slavkom Žibertom in njegovimi ožjimi sodelavci pogovarjala o aktualnih in strateško-razvojnih zadevah.
Na sestanku je direktor g. Slavko Žibret izrazil zahvalo za posluh in sodelovanje lokalne skupnosti, pohvalil občino, ker je sprejela razvojno strategijo, ter predstavil tehnološko posodabljanje podjetja. Podjetje posluje dobro in stalno vlaga v posodobitve proizvodnje, tudi v širjenje senzorskega nadzora vseh procesov, kar bistveno prispeva k zaznavanju in pravočasnemu preprečevanju nevarnih dogodkov. Ob tem pa podjetje vlaga tudi v izboljšanje zmogljivosti za ustrezno ravnanje, če bi do teh dogodkov kljub vsemu prišlo. V podjetju imajo že dalj časa gasilsko enoto, lani pa so ustanovili tudi svoje gasilsko društvo. To je včlanjeno v Gasilsko zvezo Slovenije in dobro sodeluje s prostovoljnimi gasilskimi društvi v občini in regionalnim poveljstvom na Vrhniki. Vključili se bodo tudi v pripravo Programa varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami in požarnega varstva v Občini Borovnica za obdobje 2018–2022, ki ga pripravljata občina in občinski štab civilne zaščite. Župan Bojan Čebela je izpostavil, da je v kontekstu tega procesa občane treba neposredno seznaniti tudi z ukrepi v primeru, če bi kljub vsemu prišlo do nesreče v podjetju, kar bi prispevalo h krepitvi zaupanja. Podjetje zaposluje več kot 100 delavcev in kljub posodobitvam proizvodnje namerava zaradi dobrega poslovanja še povečati število delovnih mest. Zlasti se želijo okrepiti z visoko kvalificiranimi strokovno usposobljenimi kadri, pri čemer želijo dati prednost kadrom iz lokalnega okolja.

Župan in direktor občinske uprave sta vodstvu podjetja predstavila nadaljevanje rekonstrukcije regionalne ceste Borovnica–Breg, gradnje pločnika oz. možne povezave za pešce in kolesarje ob njej v primeru pridobitve evropskih sredstev v primeru dogovora za razvoj Ljubljanske urbane regije 2014–2020. Podjetje Fenolit se bo rekonstrukciji pridružilo, omogočilo prostorsko najbolj optimalne rešitve ter ob tem posodobilo svoja parkirišča. Vse to bo prispevalo k boljši prometni varnosti in bolj urejenemu prostoru na območju Brega pri Borovnici, prav tako pa tudi k zmanjšanju ogljičnega odtisa prometa v občini. Podjetje Fenolit pa želi tudi bolj odločno stopiti v smer nizkoogljične družbe in zmanjšati vpliv svoje proizvodnje na globalno segrevanje ozračja. Velik korak bi lahko storili z zamenjavo energentov oz. uporabo zemeljskega plina, ki med vsemi fosilnimi gorivi ne le najmanj vpliva na segrevanje ozračja, temveč daleč najmanj onesnažuje zunanji zrak z emisijami škodljivih plinov in delcev. Od občine pričakujejo, da bo pri prenovi lokalnega energetskega koncepta ob izboljšanju energetske učinkovitosti in deleža obnovljivih virov energije pomembno vlogo namenila tudi zemeljskemu plinu.

Na sestanku je tekla beseda tudi o razvoju konjeniškega centra Eohippus, katerega ustanovitelj je Fenolit in ima zemljišča v neposredni bližini tovarne. Podjetje še vedno želi izpeljati načrtovane dejavnosti za širitev in izboljšanje konjeniškega centra, za kar pa do sedaj ni bilo priložnosti. Pričakujejo pa, da bo v naslednjih letih prišlo do nadaljevanja že začetih projektov.


Andrej Klemenc

 

 

 

Oglejte si tudi