Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Eko dan v šoli

Tudi letos smo v šoli okrog dneva Zemlje organizirali naravoslovni in tehniški eko dan. Program je bil izveden v obliki ekoloških delavnic, ogledov in sodelovanja z zunanjimi sodelavci – borovniškimi posamezniki in društvi ter ostalimi sodelavci.

Že tradicionalni, deseti ekodan smo tudi tokrat začeli z gledališčem. Učencem druge in tretje triade so zaigrali šolski gledališčniki Borovničke s predstavo Predstave ne bo, prva triada pa je navdušeno in doživeto spremljala predstavo gledališča Kukuc Darko Smetarko. Predstava je lepo uvedla učence v ekološko razmišljanje, s katerim so nadaljevali dan. Prvi razredi so se lotili raznolikih naravoslovnih dejavnosti v učilnicah, drugi razredi pa so poglabljali temo zdravo življenje z delavnicami pod vodstvom Zdenke Suhadolnik in Veronike Kožman Tratnik iz  ZD Vrhnika. Tretja razreda sta si ogledala vrtnarijo Rahne na Dolu ter sodelovala pri zasaditvi svoje okrasne rastline v recikliran, polepšan cvetlični lonček. Letošnja tema četrtih razredov je bila gozd. Obiskal jih je Leon Kernel z Gozdarske šole Postojna in jim gozd, naš odnos do gozda in narave predstavil na povsem nov, drugačen, poglobljen način. Program so učiteljice popestrile še z izdelovanjem dreves iz papirja. Petošolci so bili navdušeni nad obiskom Kraljeve domačije v Borovnici, kjer se na subtilnejši način posvečajo konjem in posebno pozornost posvečajo odnosu med konjem in človekom. Sledila je tudi ustvarjalna delavnica, na kateri so učenci izdelali vsak svoj spominek.

Tudi letos smo pri eko dnevu sodelovali s Komunalnim podjetjem Vrhnika. Šestošolci so si ogledali, kako je kljub našemu ločevanju odpadkov treba te vseeno pripraviti na recikliranje, po predavanju predstavnikov podjetja o pomenu in načinih recikliranja pa so si ogledali še kompostarno. Letos smo k sodelovanju spet povabili obe borovniški ekološki kmetiji, Košir in Kržič. Na kmetijah so sedmošolci spoznavali delo ter pridelavo ekološke hrane in sestavin, iz katerih so ob koncu spekli kruh. Tema osmih razredov je bila voda. Učenci so so si pod vodstvom  Jožeta Zormana ogledali, kako je potekalo snemanje oddaje Vodni krog Borovnice, gospod Gabrovšek je predstavil vremensko merilno napravo v Borovnici ter učence vodil ob Borovniščici, nato pa so si ogledali še novo čistilno napravo v Borovnici. Tako kot vsako leto je bila naloga devetih razredov zbiralna akcija starega papirja in tudi letos so se naloge ponovno lotili zavzeto in odgovorno.

Ob zaključku še enega ekološko obarvanega dne lahko rečemo, da smo zopet dodali del k ekološkemu ozaveščanju naših šolarjev.  Pri tem so sodelovali ne samo naši učenci, njihovi mentorji učitelji in ostali zaposleni, temveč tudi krajani. Posebej dragocen je vsakoletni prispevek borovniških društev, podjetij in posameznikov, ki se prijazno odzovejo na naše vabilo. Za sodelovanje in pomoč ob letošnjem ekološkem dnevu se najlepše zahvaljujemo učiteljem, mentorjem delavnic in ostalim zaposlenim, učencem za zavzeto sodelovanje, zunanjim sodelavcem, g. Zormanu, g. Gabrovšku, ekološkima kmetijama Košir in Kržič, vrtnariji Rahne, Komunalnemu podjetju Vrhnika, Občini Borovnica, Zdravstvenemu domu Vrhnika ter ostalim sodelujočim.

Mateja Praprotnik Lesjak

Oglejte si tudi