Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Od nitke do čipke

Ob vsakoletnem praznovanju Dneva borovnic pripravijo članice klekljarske skupine Punkeljc razstavo. Tema letošnje je bila Od nitke do čipke. In kje se vse začne? Pri semenu. Načeloma bombažnem ali lanenem. Iz semena zraste rastlinica, ki se po različnih obdelavah spremeni v nitko. Nitko dobi v roke klekljarica in takrat se spremeni v čudovito čipko. Uporabnost tega krasnega izdelka je skoraj neomejena. Kamorkoli čipko postaviš, vedno predstavlja prekrasno dopolnitev. Na mizi, postelji, obleki, vratu, zapestju in še in še. Predstavlja dodano vrednost in dragocen videz. Seveda je nova doba prinesla tudi nove materiale in dodatke: perlice, kristalčke, bleščice, kovinske nitke ... Vendar pa sta osnovna materiala še vedno bombažna in lanena nitka. Tako kot nastane čipka iz navadne nitke, torej iz skoraj nič, tako se tudi začetnik oz. vajenec spremeni iz popolnega nevednika o klekljanju v vrhunskega izdelovalca čipke.

Od vajenca do mojstra
Tokratna razstava je predstavila oboje. Klekljarice so dobile na razpolago mizo, stol, lučko in del panoja. Svoje izdelke in kotiček si je vsaka postavila po svoje. Vsi kotički so bili zelo lepo urejeni. Izpolnile so tudi vprašalnik, zakaj in kdaj so začele klekljati. Odgovori so bili na voljo v predstavitvenih kotičkih in nekateri so bili prav zanimivi. Vse klekljarice so prehodile pot od vajenca do mojstra. Nekaj zanimivosti:
• Osemnajst klekljaric, ki so razstavljale svoje izdelke, skupaj šteje 1263 let. Najstarejša je gospa Vera Hiti, ki ima 84 let. Povprečna starost je 70 let.

• Najmlajši in edini moški klekljar je Nace Kenda, star je 9 let. On je seveda vajenec. Pravi, da kleklja za zabavo in da mu je všeč premetavanje klekljev.

Kljub temu da je klekljaric kar precej, bi bile zelo vesele, če bi se jim pridružila še kakšna nova članica, seveda so dobrodošli tudi gospodje. Kaj so naredile in kako postavile ter se predstavile, smo si ogledali po krajšem kulturnem programu, ki so ga popestrili Fantje s Kužn'ce. Razstava je bila odprta od petka do nedelje in je bila zelo dobro obiskana. Za naslednje leto bodo pridne roke klekljaric pripravile nove izdelke in že 13. razstavo čipk. Tema postavitve pa bo ... Pridite in si jo oglejte.

Slavica Marta Ošaben

Oglejte si tudi