Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Balkansko planinsko orientacijsko tekmovanje

Ohrid, Makedonija, 28.–30. september – Kako je prijala mrzla voda Ohridskega jezera mojemu telesu (brez kopalk). Prodirala je s svojim hladom v telo, pregreto od dnevne orientacije. Jezero je zelo veliko. Ob robu je hribovje. S hribovja je bila voda videti modra in bleščeča. Kupila sem si modro ruto z resami in pisanim cvetjem na ulici mesta Ohrid. Povzpela sem se do trdnjave po zlizanih kamnih mimo antičnega gledališča in pravoslavnih cerkva, nato sem šla dol do mošeje. Kako se mešajo kulture. Starokrščanska Ciril in Metod in muslimanska. Zapeljali smo se tudi v Naum. Tam je bil v cerkvi pravoslavnega samostana krst. Zelo lepo so bili urejeni vsi sorodniki. Lepa skupinska slika. Povzpeli smo se na hrib Magaro: 2255 metrov. Visoko smo se pripeljali, tako da je bilo samo približno 650 metrov višinske razlike. Pihal je veter. Z vrha smo videli Ohridsko in Prespansko jezero. Šli smo vsi iz našega kombija: cela naša ekipa in devetnajstletniki Aljaž, Jan in Žiga. Lepo je bilo klepetati, hoditi. V Skopju so na glavnem trgu ogromni spomeniki. Vidi se, da želijo pokazati, da so veliki, pomembni. Videli smo reko Vardar, ki me je zazibala v pesem Od Vardara pa do Triglava, od Džerdapa pa do Jadrana, ki sem jo v skupini prepevala z modro titovko na glavi, rdečo ruto okrog vratu, v modrem krilu in beli bluzi, stara sedem let.

Nočna orientacija je bila napeta. Naredili smo napako. Krik. Zakaj? Pa kaj. Makedonci so se izkazali kot srčni, ljubeči, prijazni. »Življenje je kratko, potrebno ga je uživati,« je rekel organizator. Niso nas diskvalificirali.
Pogovarjala sem se s Srbi, z zmagovalno ekipo v naši kategoriji: »Slovenija je lepa, zelo lepa.« Drugi: »Dobil sem jugoslovansko planinsko značko.« In tretji: »V vsaki državi sem osvojil po dva predpisana vrhova. V Sloveniji sta bila Triglav in Raduha.« Na koncu je bilo slikanje. Srbi so zvili albansko zastavo. Prišli smo na vrsto Slovenci. Pa je rekel eden, ki je opazil: »Mi nimamo nič s tem.« In jo je odvil. Bravo Slovenija! Vsi v modrih majicah z Aljaževim stolpom in knafelčevo markacijo na sredini. Pravi Kekci izpod Triglava. Na stopničkah smo stali trikrat: v mladinski kategoriji (juniors); skupini seniorjev sta bili druga in tretja. Mi, veterani, smo bili četrti. Naj živi orientacija! Naj živi Ohrid! Naj živi prijateljstvo med narodi in ljudmi!

Za PD Borovnica Alenka Gabrovšek

Oglejte si tudi