Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

MO PD Borovnica na planinsko-orientacijskih tekmah

MO PD Borovnica se je tudi letos pridno udeleževal tekem v planinski orientaciji. Po malo daljšem premoru sta sledili kar dve tekmi zaporedoma.
Prvo je pripravila MO PD Ljubljana Matica, 7. aprila v Črnučah.  Šestnajst tekmovalcev iz našega društva se je odpeljalo na zborno mesto. Kljub slabši vremenski napovedi se je naredil čudovit sončen dan, kakršnega smo do sedaj močno pogrešali. Najprej smo morali rešiti teste in pokazati znanje iz planinske šole, na terenu pa odgovarjati na vprašanja iz prve pomoči, prepoznati planinske rože in plesti vozle. Tekma je potekala po dokaj strmem, gozdnatem terenu, ki ga je bilo kar za petnajst kilometrov. Osnovnošolci so v kategoriji B zasedli 2. mesto, v kategoriji G pa 1.  Izkazali so se tudi študentje s 1. mestom v kategoriji Č in starejši tekmovalci z 2. mestom v kategoriji E.

Po tednu dni je sledila še druga tekma, ki jo je pripravil MO PD Domžale. V malce drugačni zasedbi, a v istem številu, smo se zbrali v Pržanu … vsi  »naspidirani« in v pričakovanju dobrih rezultatov, saj je bila to zadnja tekma pred državno. Po pisanju testov smo se podali na teren, ki je bil tokrat zelo zahteven, razgiban, strm, tudi robidovja ni manjkalo. Kontrolne točke so bile dobro skrite, a E-jevci smo našli vse! Proge so bile dolge, naša ekipa je naredila kar dvaindvajset kilometrov. Na terenu so preverili naše poznavanje vozlov in planinskih koč. Voda v nahrbtnikih nam je še kako prav prišla, saj je bil dan zelo vroč. Vztrajnost je vsem našim ekipam prinesla odlično uvrstitev –  prav vsi smo stali na najvišji stopnički. Jej!

No, končno dan D, pravzaprav kar dva, 19. in 20. maj: slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje, ki sta ga pod okriljem mladinske komisije Planinske zveze Slovenije organizirala planinska društva MDO PD Primorske in Posočja. Tekmovalo je 51 najboljših ekip in več kot 200 tekmovalcev iz vse Slovenije iz petih področnih orientacijskih lig: gorenjsko-dolenjske, podravske, rogaške, savinjske in lige Smrekovec. Skupaj  smo odkrivali lepote Krasa. Za dijake in študente je bilo tekmovanje dvodnevno  (C, Č, H, I), zbrali  so se  devetnajstega maja v OŠ Štanjel, med njimi tudi naši dve ekipi Č in I. Čakali sta jih dnevna in nočna tekma. Izkazati so se morali v poznavanju planinske šole, vozlov, prve pomoči, vrisovanja točk ter poznavanja gorstev. V nedeljo smo prišle v OŠ Komen še ostale ekipe B, F, E, G1, G2 – torej osnovnošolci, družine in starejši tekmovalci. Da bi bolje spoznali kraško pokrajino smo dobili v branje še dodatno gradivo in se seznanili s kraškimi pojavi ter izvedeli, da je požarna nevarnost tod precej visoka. Na terenu smo potrdili, da obvladamo planinske vozle, na cilju pa smo prepoznali vrhove in planinske koče. Na poti je bilo veliko robidovja, ki smo se mu raje izognili z daljšo potjo. Oba dneva sta bila zelo vroča. Kraško območje smo v slabih petih urah prečesali v dolžini  enaindvajsetih kilometrov  in našli vseh 10 kontrolnih točk. Naš uspeh: borovniški osnovnošolci so v kategoriji B osvojili 7. mesto med 9 ekipami, v kategoriji G1 in G2 pa 1., 3. in 4. mesto med 5 ekipami, študenti v kategoriji Č so osvojili 4. ter v kategoriji I 1. mesto, E-jevci pa odlično 2. mesto med 7 ekipami.

Prvo-, drugo- in tretjeuvrščeni na vseh tekmah področnih lig in SPOT se bomo udeležili mednarodnega tekmovanja Balkan Mountaineering Orienteering Competition, ki bo v Makedoniji od 28. do 30. septembra letos. Pa poglejmo, ekipe katerih društev skačejo iz slovenskega povprečja: PD Poljčane, ki bodo tekmovale v kategorijah C, Č in D; PD Vransko v kategoriji C; PD Šoštanj v kategorijah C in E; PD Polzela v kategoriji Č, PD Ptuj v kategoriji E.  Edini, ki smo razbarvali štajersko paleto barv smo Borovničani. Ponosno bomo zastopali naše planinsko društvo v vroči Makedoniji. Navijajte za nas!

Za MO PD Borovnica vodnica Tatjana Pečlin

Oglejte si tudi