Logo MojaObčina.si

Bovec

Deli
Kultura
Avtor: Dom Trenta,

Odprtje Doma Trenta in priložnostne razstave "Poslikane panjske končnice"

Organizator: Triglavski narodni park in Čebelarski muzej Radovljica

Pomlad se počasi  prebuja in z njo tudi  v Domu Trenta  ponovno odpiramo vrata za vse obiskovalce doline in Triglavskega  narodnega parka. Do 30. junija ter od 1. septembra do 31. oktobra je Dom Trenta  odprt vsak dan od 10.00 do 18.00 ure, v juliju in avgustu pa od 9.00 do 19.00 ure. Da pa bo otvoritev sezone bolj prijetna bomo v sodelovanju s Čebelarskim muzejem Radovljica odprli razstavo "Poslikane panjske končnice".

Sredi 18. stoletja, v času razcveta baročne umetnosti na Slovenskem, so se na pročelnih deščicah pravokotno oblikovanih panjev »kranjičev« pojavile slikarije. Poklicni in polkvalificirani kmečki slikarji so slikali pretežno na smrekov les z barvami, narejenimi iz naravnih pigmentov in lanenega olja. Doslej znano motiviko sestavlja nad 600 različnih motivov, ki s svojo pestrostjo dokumentirajo razmišljanje in čustvovanje kmečkega človeka na  področju slovenskega alpskega sveta. Med starejšimi nabožnimi motivi je največ upodobitev svetnikov in svetniških legend, med mlajšimi profanami pa upodobitev s humoristično in satirično vsebino. Poslikavanje končnic je zamrlo na prelomu 19. stoletja.

Poslikane panjske končnice so najizvirnejši del ljudskega slikarstva na Slovenskem, posebnost ljudske umetnosti doma in v svetu.

Za kulturni program bodo poskrbeli učenci Glasbene šole Tolmin .


Prisrčno vabljeni!
    

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!