Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

55. DAN EMIGRANTA

V Čedadu so v soboto, 6. januarja, obeležili že 55. praznik beneških Slovencev, tradicionalno prireditev, poimenovano dan emigranta, ki ga vsako leto pripravijo Slovenci Videmske pokrajine.
Dan emigranta je praznik Slovencev Videmske pokrajine, Benečije, Terske in Nadiške doline, Kanalske in Železne doline ter Rezije, vsako leto pa se dogodka v čedajskem gledališču Ristori udeležijo tudi prijatelji iz Slovenije in iz nekaterih drugih krajev Italije. Letošnjega dneva emigranta so se med drugimi udeležili tudi Davor Gašperčič, podžupan Občine Bovec, Danijel Krivec, poslanec v DZ RS in Občinski svetnik Občine Bovec ter Cecilija Avsenik, Občina Bovec.

Osrednji govorec je bil letos evropski poslanec Herbert Dorfman, sicer pripadnik nemške manjšine na Južnem Tirolskem v Italiji in dober prijatelj Slovencev v Italiji.

V imenu slovenskih ljudi iz Beneške Slovenije je spregovoril Renzo Mattelig, ki predseduje Zvezi slovenskih izseljencev. Med drugim je izpostavil izjemen uspeh dvojezične šole v Špetru in si zaželel podobno v Terski in Karnajski dolini ter zahteval, da se dokončno reši vprašanje poučevanja slovenskega jezika v Kanalski dolini. Opozoril je, da slovenska skupnost v Beneški Sloveniji zadnja leta znova gospodarsko nazaduje, priča smo tudi pravemu demografskemu kolapsu, kar je pripisal izjemno slabi infrastrukturi. Obmejne občinske uprave je pozval k večjemu sodelovanju in zaključil z mislijo, da Slovenci na Videmskem potrebujejo skupno strategijo za prihodnost, in to v tesnem sodelovanju tako s krajevnimi oblastmi kot tudi s slovensko vlado.

V imenu slovenskega državnega sveta je prisotne pozdravil Tomaž Horvat, Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu je zastopal Robert Kojc, prisoten je bil tudi generalni konzul Slovenije v Trstu Vojko Volk. Dogodka se je udeležil tudi župan Čedada Stefano Balloch, saj je občina Čedad že vrsto let pokroviteljica praznika, med vidnejšimi gosti pa so bili prisotni še Franco Jacop, predsednik deželnega sveta Furlanije-Julijske krajine in njegov slovenski podpredsednik sveta Igor Gabrovec, predsednika SSO in SKGZ Walter Bandelj in Rudi Pavšič ter več županov in drugih predstavnikov javnega življenja z obeh strani meje.

Po zapisu STA pripravil: MILAN ŠTULC

Foto: JURIJ PALJK

Oglejte si tudi