Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

OGLEDNO POSESTVO BOGATA BOVEC

Na Bovškem bomo že prihodnji teden bogatejši za pomembno pridobitev, saj bo Mlekarna Planika na Bogatih odprla nov muzej, v celoti pa Ogledno posestvo Bogata Bovec. Ob dejstvu, da mestni otroci verjetno prej spoznajo leva in žirafo oziroma živali, ki jih vidijo v živalskem vrtu, kot pa kravo in ovco, bo obisk Posestva Bogata za vse pravo doživetje.

Na posestvu bodo obiskovalci lahko preživeli dan v družbi živali. Ogledati si bo mogoče krave in druge domače živali na paši, kar bo za marsikoga lahko zanimiva izkušnja. Na posestvu si je mogoče odpočiti in preprosto uživati v prelepi naravi, s pogledom na živali in Julijske Alpe.

V posebnem prostoru, ki je posebej opremljen samo za obiskovalce, si lahko ogledamo in poiščemo veliko informacij o tisočletni tradiciji sirarstva v dolini, o delovanju Mlekarne Planika, o ekoloških izdelkih in o dolini Soče sami. Na istem mestu bo mogoče kupiti tudi izdelke Mlekarne Planika in Salamerije Alpija.

Zamisel že vse od začetka podpira tudi bovški župan Valter Mlekuž, ki vidi v pridobitvi tudi bogato turistično ponudbo.

»Z direktorico Mlekarne Planika Anko Lipušček Miklavič se že dolgo pogovarjava o tem, da bi bilo smiselno območje Bogata urediti v neke vrste muzej, zdaj pa je zadeva dozorela in odprtje Oglednega posestva Bogata je pred nami. Zagotovo bodo to znali izkoristiti tudi naši turistični ponudniki, saj bo novost prava paša za oči in mesto relaksacije, še posebno za tiste, ki k nam prihajajo iz mestnega vrveža« ob tem pove Mlekuž in tudi sam vse vabi k ogledu.

Mlekarna Planika pomembne delež mleka pridobiva prav na lastnem ekološkem posestvu Bogata v Bovcu in je izjemno pomembno za pridelavo ekološkega mleka z njihov ekološke izdelke. Na posestvu skrbijo za okrog 130 krav molznic.

Kot rada pove direktorica Planike Kobarid Anka Lipušček Miklavič, sloni njihovo delo na tisočletni tradiciji mlekarstva in sirarstva v Posočju, kjer je bilo vedno mogoče videti živino na paši:

»Prepričani smo, da se brez ljubezni do živali, tukajšnjih planin, doline in brez spoštovanja izročila naših prednikov naše dejavnosti ne bi dalo tako dobro opravljati, kot to počnemo mi in tukajšnji kmetje. Naši izdelki v sebi nosijo energijo neokrnjene narave, saj prihajajo iz tistega dela Slovenije, kjer je zrak poln življenjske energije, narava pa je pravljično lepa in razkošna. Hvaležni smo za vse njene darove in čutimo njeno veliko ljubezen. Spoštujemo vse, kar je ustvarila in tako pristopamo tudi k svojemu delu. Prizadevamo si ohraniti prvinskost brez nepotrebnih posegov v naravne procese. Naša želja je omogočiti odraslim in otrokom dostop do tega pomembnega vira zdravja in vitalnosti, z novo pridobitvijo na Oglednem posestvu Bogata pa želimo na ta način ozavestiti širšo javnost,« z veseljem opisuje delo Mlekarne Planika in novo pridobitev v Bovcu direktorica Mlekarne Planika Anka Lipušček Miklavič.

Uradno odprtje Oglednega posestva Bogata z Muzejem mlekarstva in sirarstva v Posočju bo v četrtek, 21. junija 2018, obiskovalcem pa bo od tega dne naprej s predhodno najavo na voljo za ogled.

Veča pa TUKAJ  

Oglejte si tudi