Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Nov način prijavljanja gostov in poročanja podatkov o statistiki in turistični taksi

S 1. 1. 2018 je v Sloveniji začel veljati nov način prijavljanja gostov in poročanja statističnih podatkov in turistične takse. Ključna novost je v tem, da ponudnikom namestitvenih kapacitet ni več potrebno najprej posebej prijavljati gostov na policijo in potem še seštevati mesečne podatke in jih pošiljati na občino, LTO in SURS (v Bovcu pa vpisovati v program turistične takse). 

Zadostuje samo dnevna prijava gostov in mesečno poročanje o namestitvenem obratu, vse v aplikaciji eTurizem na portalu AJPES. Iz AJPES-ove baze pa pridobimo podatke vsi ostali (policija, občine, SURS, LTO). Za zavezance je v vsakem primeru nov sistem veliko enostavnejši in ugodnejši. 

Žal veliko ponudnikov te ugodnejše možnosti še ni izkoristilo. V občini Bovec je na nov sistem poročanja prešlo šele 53 ponudnikov od 222-tih, v občini Kobarid le 29 od 112-tih  in v občini Tolmin le 25 od 125-tih.

Vsi zavezanci morate poročila za mesec december oddati še po starem (občini in LTO-jem na starih obrazcih, v Bovcu skozi portal Turistična taksa, SURSu na njihovih obrazcih). Vse nočitve preko novega leta vključite kar v decembrsko poročilo.

Od 1. 1. 2018 dalje pa:

  • vsem tistim, ki ste že prešli na prijavljanje gostov preko aplikacije eTurizem, občini in LTO-jem ni potrebno sporočati ničesar več, konec meseca morate poročati samo še del o namestitvenem obratu v aplikaciji eTurizem;
  • tisti, ki še niste prešli na nov način prijavljanja gostov in poročanja pa se morate čimprej vpisati v Register nastanitvenih obratov. Z novim načinom poročanje lahko pričnete s prvim dnem naslednjega meseca – za januar morate poročati še na star/dosedanji način. Februar bo zadnji mesec, ko bo še mogoče poročanje po starem, od 1. 3. 2018 dalje bo prijavljanje gostov možno samo še preko aplikacije eTurizem. Zato se morate vse, ki ste vpisani v Poslovni register Slovenije, najkasneje do 28. 2. 2018 vpisati v Register nastanitvenih obratov (RNO);
  • tisti, ki ste se izpisali iz Poslovnega registra Slovenije (ne oddajate v zimskih mesecih), se morate pred začetkom oddajanja, ponovno vpisati v Poslovni register Slovenije in na novo v Register nastanitvenih obratov (RNO) in takoj z naslednjim dnem lahko prijavljate goste preko aplikacije eTurizem.

Vse potrebne informacije dobite na naslovu www.ajpes.si, za pomoč lahko prosite tudi tiste, ki so že prešli na nov način ali pokličete vnaše TIC-e.

Oglejte si tudi