Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

10 LET ZDRUŽENJA VOJAŠKIH GORNIKOV SLOVENIJE

V NATO-vem Centru odličnosti za gorsko bojevanje v Poljčah na Gorenjskem, so sinoči obeležili 10. obletnico Združenj vojaških gornikov Slovenije, ki ima tudi polnopravno članstvo v Mednarodni federaciji vojaških gornikov ( IFMS).

Slovesnosti sta se v imenu Občine Bovec udeležila podžupan Davor Gašperčič in Milan Štulc, z Bovškega pa tudi člani ZVGS iz Bovca, GRS Bovec in Društvo 13 13.

ZVGS je bilo ustanovljeno 23. novembra 2007, prav na Dan generala Maistra, ob ustanovitvi pa je bilo prisotnih oseminosemdeset članov. Sinoči je v uvodu je vse pozdravil predsednik ZVGS Slavko Delalut, ki je med drugim izpostavil poslanstvo ZVGS, ki temelji na vrednotah prizadevanj za mir in spoštovanju človekovih pravic, ohranjanju vrednot gorske narave, spodbujanju prijateljstva med vojaki gorniki ter na negovanju spomina na padle vojake v gorah:

 »Prepričan sem, da bo naslednjih 10 let delovanja našega združenja prav tako uspešnih in plodnih, saj imamo za to kar nekaj argumentov, ki opravičujejo ta pričakovanja. Predvsem gre za pripravljenost in željo naših članov pomagati in sodelovati pri uresničevanju vseh načrtovanih nalog, ne glede na prosti čas, ki ga v ta namen porabijo. To so člani, ki so s srcem in dušo predani združenju, slovenskim goram in gorništvu in se zavdajo, da lahko le s skupnimi močmi ter sodelovanjem dosežemo vse, kar smo si zastavili Prav zaradi njih bo Združenje vojaških gornikov Slovenije ostalo močno, prepoznavno in spoštovano med vsemi tistimi, ki jim gore in gorska narava pomenijo nkaj najlepšega. To je dragocenost, ki nam lahko daje vse, kar si želimo in potrebujemo,« je v zaključevanju dejal Slavko Delalut.

Slavnostni govornik je bil prim. mag. Vasja Klavora, ki je orisal zgodovino nastajanja gorskih enot še pred prvo svetovno vojno in vse do danes.

Ob tej priložnosti so podelili tudi dve priznanji, izdali pa so tudi zbornik. Po uradni prireditvi se je srečanje nadaljevalo ob obujanju spominov in tkanju novih načrtov, ki jih, kljub temu, da celotno delovanje združenja temelji na prostovoljstvu številnih članov in simpatizerjev, nikoli ne zmanjka. 

Oglejte si tudi