Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
6°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

SKULPTURA, POSVEČENA SOŠKIM GOZDARJEM

V soboto, 7. julija, so slavnostno odkrili leseno skulpturo in informacijsko tablo, posvečeno gozdarjem Soče,Trente in Lepene. Skulpturo je z motorno žago izdelal Miloš Domevšček, ki rad pove, kaj ga je pripeljalo do te odločitve:


»Rezbarjenje z »motorko« sem odkril letos spomladi na internetu, najprej pa sem izdelal nekaj lesenih konjskih glav. Pri Otokarjevih, ki imajo lesno žago, so mi predlagali, da naredim  gozdarja. Hlod je bil torej pri roki, po petih dneh rezanja z motorno žago in še toliko dni brušenja pa je izdelek že postajal vse bolj zanimiv,« opiše prve pristope k izdelavi lesene skulpture gozdarja avtor Miloš Domevšček.

 

Zdelo se mu je skorajda samoumevno, da bi bila kot spomin na njihove soške gozdarje skulptura postavljena nekje v vasi Soča, kar so si s trdim delom nedvomno zaslužili. V sodelovanju z direktorjem Zadruge Soča-Trenta Brunom Komacem jim je uspelo najti ustrezno mesto, ki bo seveda mimoidočim tudi na očeh, in tako so skulpturo kot tudi tablo z delčkom zgodovine o soških gozdarjih postavili pred trgovino v Soči, v bližini vaške cerkve.

 

»Ob zaključku mojega projekta izdelave skulpture bi se rad zahvalil Romanu Kravanji ter delavcem na Otokarjevi žagi, Brunu Komacu za sodelovanje pri projektu in Zadrugi Soča- Trenta za sponzoriranje informacijske table,« še pove avtor skulpture Miloš Domevšček in vabi vse, da si jo ogledate in preberete nekaj zgodovinskih resnic o soških gozdarjih.

 

Odkritja skulpture in s tem oživitve spomina na soške gozdarje se je udeležil tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž, nekaj besed o gozdarstvu in gozdarjenju nekoč in danes pa je udeležencem namenil Edo Kozorog, vodja izpostave Zavoda za gozdove Tolmin. Program je povezovala Slavica Della Bianca, zanimivo igro z utrinki iz življenja gozdarjev pa so izvedli člani Gledališke skupine BC s prijatelji pod vodstvom Petra in Mitje Cudra.

Oglejte si tudi