Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
6°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Srečanje z umetnikom: Peter Kolšek, 17. 10. 2017

Jesenski gost srečanja iz ciklusa Srečanje z umetnikom, ki ga pripravlja Prosvetno društvo Braslovče v sodelovanju z Občinsko knjižnico Braslovče in Slavkom Pezdirjem, je bil Peter Kolšek.

Na srečanju, kjer se občinstvu predstavi uspešne posameznike in posameznice, rojene na območju Savinjske doline, smo tokrat spoznali uveljavljenega slovenskega pesnika, časnikarja, urednika, kritika in publicista.

Peter Kolšek je rojak z bližnje Polzele, rojen leta 1951 v Celju. Po uspešno končani gimnaziji je študij nadaljeval na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Kot diplomant primerjalne književnosti in literarne teorije ter slovenistike je sedem let poučeval na dveh ljubljanskih gimnazijah. Od leta 1987 do upokojitve je odmevno in prepoznavno deloval kot časnikar v kulturnem uredništvu dnevnika Delo, kjer je bil med letoma 1992 in 1999 urednik kulturnega uredništva, med letoma 2006 in 2014 pa urednik priloge Književni listi. Tudi po upokojitvi ostaja priljubljeni gostujoči kolumnist Sobotne priloge Dela.

Med več samostojnimi pesniškimi zbirkami omenimo Slavospeve, ki jih pojejo vrane (2017), Dekleta pojejo (2014), Trope in tropine (2011). S področja pripovedništva roman v pismih (z Brino Svit) Navadna razmerja (1998), izbor časopisnih komentarjev in kolumn Vaserkeber in druge dogodbe (2010) ter izbor pesniških kritik Lepa točajka (2003). Kot dolgoletni kritiški spremljevalec in poglobljeni poznavalec slovenske poezije je leta 1993 v souredništvu z Dragom Bajtom pri založbi Mihelač izdal antologijo slovenske poezije Sončnice poldneva, leta 2006 pa pri Študentski založbi samostojno antologijo slovenske poezije 20. stoletja Nevihta sladkih rož.

Z gostom se je pogovarjal Slavko Pezdir.

Oglejte si tudi