Logo MojaObčina.si

Brezovica

Deli
Avtor: Miha Žgajnar,

Kompostiranje za vrtičkarje

Kompostiranje je naravni način razgradnje organske snovi iz katere nastane rodovitna prst oziroma kompost, katerega dodajamo zemlji in ji tako vračamo hranila, katera smo s pridelki odnesli. S kompostom zemlji ne vrnemo samo hranil, kot so dušik, fosfor, kalij, ampak zemljo obogatimo tudi z mikroorganizmi, bakterijami, glivami, deževniki, ki s svojim delovanjem na dolgi rok vzdržujejo rodovitna tla. Temu lahko rečemo tudi krogotok hranil in trajno vzdrževanje rodovitnosti tal, kar so poznale že mnoge poljedelske civilizacije.

Danes zbiramo organske odpadke in jih vozimo vsepovsod in le redko pridejo na kompostarno, kjer bi jih strokovno predelali v kompost, katerega je potem potrebno zapakirati, pripeljati v trgovine, kamor ga gremo kupit in ga nato raztrosimo po naših vrtovih. Kakšen ogljični odtis naredimo, oziroma koliko toplogrednih plinov smo s tem pridelali?

Veliko bolj ekološko je narediti kompostni kup doma. Lahko leži na prostem, brez okvirjev, vendar ga moramo z lopato vedno popravljati, da ohranimo do 1 m visok kup, po vrhu pa naj bo vedno pokrit s slamo, ali pokošeno travo ali listjem, da preprečimo izhlapevanje in hkrati izpiranje hranil. Kompost naj bo pokrit po vsakokratnem odlaganju kuhinjskih odpadkov tudi zaradi vran in drugih ptic, ki rade priletijo na kompostni kup in iz njega pobirajo hrano. Še bolje je, če si za odlaganje kuhinjskih in drugih organskih odpadkov naredimo kompostnik, lahko je iz palet ali drugih lesenih materialov. Kompostni kup naredimo na drenažnih tleh, mogoče na dnu položimo debelejše veje, ki omogočajo dostop zraka tudi na dnu kupa. Neposreden stik z zemljo omogoča, da v njega prilezejo deževniki in drugi mali pomočniki, ki bodo pojedli organsko snov in naredili kompost. Ker vsi za svoje delovanje potrebujejo kisik, ga moramo v kompostnem kupu zagotoviti. Zato kup ne sme biti prevelik, premoker, med kuhinjskimi odpadki mora biti tudi kaj suhe trave, listja in ostalih celuloznih predmetov.


In večno vprašanje, kaj sodi na kompostni kup? Celulozne snovi (trava, slama, listje) in zelenjavni odpadki (veliko dušika), ki morajo biti v pravem razmerju, kot pravimo C:N razmerje naj bo 30:1. Skoraj takšno razmerje je v jesenskem listju, ali pa tudi v hlevskem gnoju. V kompostnik zato izmenično mečemo kuhinjske zelenjavne in druge odpadke (luščine jajc, kavne usedline … vse kar gre v bio zabojnik) in pokošeno travo, listje, gnoj, vsebino vrečke iz sesalca in drugo. Vsekakor lahko vržete na kompost zemljo iz korita za rože, ostanke rastlin iz vrta, pa čeprav so nekateri deli oboleli. Rastlinske bolezni so predvsem glivične in bakterijske, vendar jih visoka temperatura okoli 60 °C, ki se razvije v kompostnem kupu, v nekaj tednih uniči. Praviloma se uničijo tudi semena enoletnih plevelov, le večletne koreninske plevele kot je pirnica, osat, slak, ščavje, gabez in drugo ne mečite na kompostni kup. Kompostni kup po potrebi zalijte (le v sušnih poletjih), predvsem pa ga po vrhu prekrivajte z zastirko – nekateri na vrh posadijo buče, vendar morate imeti vzporedno površino, kamor sproti nosite kuhinjske odpadke.

Proces biooksidativne razgradnje organske snovi poteka 6–12 mesecev, odvisno od zračenja komposta in vsebnosti celuloze. Za hitrejšo razgradnjo lahko dodamo pospeševalce kompostiranja, kot so Biocomplex, apneni dušik, Plocher kompost in gnoj ali pa preprosto tudi že narejen kompost iz sosednega kompostnika. Biodinamični ekološki pridelovalci kompost tretirajo s čajem iz baldrijana.

Kompost bistveno obogati in izboljša rodovitnost tal, prispeva k zvišanju vlage v tleh, poveča se tudi zračnost in toplotna absorpcija tal. S kompostiranjem se znebimo organskih kuhinjskih in vrtnih ostankov in tako zmanjšamo količino odpadkov. V pravilno sestavljenem kompostu, ne potekajo gnilobni procesi, zato ni smradu in visoke temperature povzročijo higienizacijo odpadkov. Kompostiramo lahko vse organske odpadke, ki niso onesnaženi s škodljivimi kemičnimi spojinami.

 

Kmetijska svetovalna služba izpostava Vrhnika

Oglejte si tudi