Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Kaj veš 2017

V soboto 2. decembra smo po šestih letih premora v Rakitni zopet pripravili znameniti Kaj veš. Kdor se ga je kdaj udeležil, ve o čem je govora. To je zabavno-tekmovalna prireditev, kjer tekmujeta dve interesni skupini med seboj v bolj ali manj zabavnih ali težavnih točkah. Prva so vprašanja in odgovori, ki se nanašajo tako aktualno dogajanje kot tudi zgodovinsko, kulturno, naravno dediščino kraja in ugibanje skritega gosta. Ostale pa so bolj spretnostne in so prav tako povezane z rdečo nitjo Kaj veša. Po dolgem premoru, ki ga je potrebovala ekipa, da je našla ponovno motivacijo, predvsem pa ideje za sestavo ekip in tekmovalnih točk, tako za tekmovalce kot tudi za publiko, smo se Majda Bezek, Nevenka Bezek, Marta Kovačič Grimšič in moja malenkost dva meseca pred prireditvijo intenzivno pripravljale in sestajale. Ker smo potrebovale tudi svežo, mlado kri, z iskrivimi sivimi celicami, novimi pogledi in idejami ter s smislom za grafično oblikovanje programa, smo medse povabile še Blaža Kirna. Naš strokovni sodelavec pa je bil Grega Košir. Rdečih niti je bilo to pot več: prenova šole, skulptura iz Brinarjeva jelka, trgovina in navezujoče se na ekipi, učiteljice in gasilci. Tekmovalci pa so bili izbrani posamezniki iz teh dveh interesnih skupin. Ekipa učiteljic so bile Anja Kržič, Vida Kržič, Andreja Košir in Barbara Jerina, poklicni gasilci pa Primož Kržič, Dani Bečaj, Dejan Perušek in Matej Kržič. Žirija, ki je budno spremljala tekmovanje, so bili Marta Kovačič Grimšič, Blaž Kirn in Grega Košir. Točke sta seštevali Sara in Maša Rot. Da je vse potekalo gladko in da so tekmovalci imeli vse potrebno za tekmovanje, so pomočnice Ema Kranjc, Barbara Bezek in Dora Borštniki na in za odrom neutrudno tekale sem in tja, da je bilo vse pripravljeno za nemoten potek tekmovanja. Za ozvočenje in snemanje so skrbeli Klemen Kržič, Jošt Kovačič in Simon Grimšič, celo dogajanje je na s fotografijami zabeležila Urška Boljkovac. Prireditev so popestrili mladi umetniki Niri Strmčnik, Žan Mavser, Anže in Leja Mikuž ter Gašper Petrovčič. Tudi publika je prišla na svoj račun, Jože Turšič in Anže Kovačič sta svoje možgančke napenjala, ko sta morala ugotoviti kolikšna je bila vrednost prikazanega drobiža, 12 šolarjev pa je pokazalo, če znajo še vedno vdeti vezalke in narediti vozel na čevljih. Skoraj nihče pa ni odšel domov praznih rok, z žrebanjem vstopnic smo podelili ogromno dobitkov, ki so jih prispevali Marija Benkovič, Trgovina Karin, Hotel Rakitna, Krimček Bar, Bzk avtomatizacija, Svečarstvo Petkovšek, Rok Mencej, Trgovina Odenja, Irena in Franci Kržič, Urh & Co, Zavarovalnica Triglav, Olga in Bojan Debevec, Janez Kovačič, Jože Kovačič, Eles, Fragmat, Frizerski in kozmetični salon Nika ter Hella Saturnus Slovenija. Vsem se najlepše zahvaljujemo, še posebej pa Ireni Kržič in Suzani Marolt, ki sta na pogostitvi poskrbeli, da smo se izjemno dobro posladkali.

Mislim, da lahko rečem, da so se obiskovalci, tekmovalci in nastopajoči zelo zabavali. Da je bilo še bolj pestro, pa je poskrbela elektrika, saj jo je za nekaj minut zmanjkalo. Vendar se se tekmovalci niso dali motiti, pomagali so si s svetilkami na mobilnih telefonih. Kratkotrajna prekinitve električnega toka je bila kot zrežirana čeprav je nikakor nismo načrtovali, voditeljici je za nekaj časa vzelo sapo, poleg »glasu«.

Čeprav je tudi naš moto, da je važno sodelovati, ne zmagati, pa so premoč pokazala dekleta. Zagotovo pa fantje niso zaradi rezultata odšli slabe volje. Svoje poklicno poslanstvo opravljajo izvrstno, s srcem, tako, da smo vsi ponosi na njih in na dejstvo, da premore Rakitna toliko poklicnih gasilcev.

Dokaz, da to ni le naključje, so tudi rezultati, ki so jih v preteklem letu skupine mladih prostovoljnih gasilcev Prostovoljnega gasilskega društva Rakitna prinašali domov iz različnih tekmovanj. Naj omenim Anjo Kržič, tekmovalko iz skupine učiteljic, ki je letos popeljala mlade gasilce na zmagovali pohod po gasilskih tekmovanjih. Ti mladi bodo pripravljeni na reševanje v kriznih situacijah, kot tudi na sodelovanje na Kaj vešu, saj nam gasilcev nikoli ne bo zmanjkalo.

Ob tej priliki pa smo se za dolgoletno delo v trgovini zahvalili Marici Debevec, ki je bila nepogrešljiv člen v naši skupnosti. Njena angažiranost izven okvirov vodenja trgovine je bila neprecenljiva: velika podpornica vseh društev, kooordinatorka dejavnosti, del, pobud,…, zaupnica marsikaterega obiskovalca trgovine, žal včasih tarča zlobnih jezikov, vedno pa dobre volje in odprtega duha. V 40 letih dela v trgovini je pustila neizbrisljiv pečat. Pozdravljamo pa tudi novo najemnico, Barbaro Kovačič, in ji želimo veliko uspehov na njeni poti. Dejstvo je, da si Rakitne brez trgovine ni moč predstavljati.

Odziv po končani prireditvi je bil ogromen, padlo je že veliko idej, tako za tekmovalne točke kot za ekipe, ne manjka nam mladih glasbenikov in drugih ustvarjalcev, ki si želijo nastopati. Upamo, da ne bo minilo spet šest let do naslednjega Kaj veša.  

Naj se še enkrat zahvalim vsem, ki so kakorkoli prispevali k uspešni izpeljavi prireditve. Bralce Barjanskega lista vabimo tudi Božično-novoletni koncert Mešanega pevskega zbora KD Rakitna z gosti  v soboto 6. 1. 2017 ob 18.00 v Rakiško cerkev.

 

Alenka Kovačič

Oglejte si tudi