Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Kulturno močvirje 2018

V Kulturnem domu v Podpeči so se sinoči, 6. 2. 2018, zbrala vsa kulturna društva in ljudje dobre volje, da skupaj proslavijo slovenski kulturni praznik in dejstvo, da je kulturno udejstvovanje v občini Brezovica še kako močno in živo, po občinstvu sodeč pa tudi zelo dobrodošlo in cenjeno. Obisk je bil velik, aplavzi za številne kvalitetne in hudomušne točke pa še večji, tako da nas ne rabi biti prav nič strah za prihodnost naše kulture in da ne bi bilo naslednje Kulturno močvirje še večje in boljše.

Kot je dejal tudi župan v uvodnem nagovoru, postavljajo kulturna društva v občini Brezovica vsako leto letvico malo višje, Občina pa se trudi temu razvoju slediti, s tem da skuša nameniti višji proračun za delovanje društev in za splošne pogoje delovanja kulture v občini, kot so ustrezni prostori in oprema. Poudaril je, da je vedno lahko bolje, a je tudi trenutna situacija dobra, Občina z društvi pa tudi društva med seboj lepo shajajo, rezultati društev pa to potrjujejo. Za konec je župan priložnost izkoristil še za spomin na nedavno preminulega gospoda Staneta Čudna, enega najbolj zvestih privržencev in delavcev v kulturi. Po nekaj trenutkih tišine v spomin na g. Čudna pa se je začel kulturni program.

Že takoj na začetku je vzdušje dvignil nastop razigranega folklornega podmladka iz KD Rožmarin, ki so prikazali nekaj slovenskih ljudskih otroških plesov in iger. Sledil je nastop Kvinteta Mlin iz KUD Hrošč, ki je tudi prevzel organizacijo letošnjega Kulturnega močvirja. Kvintet je zapel tri slovenske pesmi z občasnim dalmatinskim pridihom.

Publiko je spet nasmejal vmesni skeč, v katerem se je pojavil Ivan Cankar (letos je navsezadnje tudi Cankarjevo leto) in zaman skušal koga prepričati, naj mu skuha kavo. Izkazalo se je, da je v današnjih časih to težje doseči, ker smo vsi preveč zaposleni sami s seboj, zato se bo moral celo Cankar znajti sam.

Z Lenobno pesmijo so svoj nastop začeli Podpeški pobi iz KUD Podpeč, nadaljevali z eno ljudsko in mojstrsko zaključili s harmonizacijo pesmi Pa se sliš'. S pesmijo je nadaljeval tudi Mešani pevski zbor iz KD Breza s slovensko in istrsko ljudsko priredbo pesmi Stoji, stoji mi polje in Dajte, dajte.

Nato je oder razvnela osrednja in mladinska folklorna skupina iz KD Rožmarin. Ob spremljavi harmonike so skakali klobuki, topotali škornji in letela krila. Za njimi je na oder prišla še energija Ženskega pevskega zbora KUD Brezovica s tremi legendarnimi slovenskimi popevkami: Na vrhu nebotičnika, Poletna noč in Orglice.

Žogice niso umirili niti nastopajoči iz KUD Janez Jalen z uprizoritvijo skeča Sendvič z jetrci. Nasprotno, publika se je ves čas smejala in prešerno pričakala še zadnjo točko večera, Mešanega pevskega zbora iz KD Rakitna, ki so še enkrat potrdili, da je občina Brezovica polna prelepih in sposobnih pevskih glasov.

Za konec so se na odru še enkrat zbrali predstavniki vseh nastopajočih s povezovalcem prireditve in županom, ki je z nekaj besedami pospremil prireditev do zaključka ter povedal, kar so si mislili vsi: da v občini Brezovica kar vre od kulture, kvalitetnih skupin in posameznikov, ki bodo brez težav in z velikim zanosom delali v začrtani smeri naprej ter prinašali ponos v srca vseh občanov.

Po prireditvi je sledila še pogostitev v prijetni družbi, medtem ko je zunaj že pridno naletaval sneg, ki ga bodo že ta vikend po vsej občini začele preganjati pustne šeme.

 

Oglejte si tudi