Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Uspešno zaključen Nagajivi oder 2018

V četrtek, 15. marca, je v brezovi dvorani OŠ Brezovica potekalo vsakoletno območno srečanje otroških gledaliških in lutkovnih skupin Ljubljana okolica v organizaciji Območne izpostave JSKD RS Ljubljana okolica in s sodelovanjem OŠ Brezovica pod naslovom Nagajivi oder 2018. Letos so se srečanja udeležile tri gledališke in ena lutkovna skupina iz občin Dobrova - Polhov Gradec, Brezovica pri Ljubljani in Škofljica, katerih občine so tudi podprle prireditev. 

Strokovno sta program spremljala tudi izkušena gledališčnika, g. Matjaž Loboda in g. Gašper Jarni. G. Loboda je spremljal lutkovno skupino, saj je sodelavec Lutkovnega gledališča Ljubljana že od leta 1953 in od leta 1968 do pokoja deloval tudi kot njegov umetniški vodja. Za svoje delo in aktivno vlogo pri razvoju slovenskega lutkarstva je prejel številne nagrade. G. Jarni je prav tako priznan in večkrat nagrajen dramski in filmski igralec, voditelj, lutkar, pevec, plesalec in sinhronizator ter že dlje časa strokovno spremlja gledališke skupine na srečanjih JSKD.

Sama prireditev je potekala celotno dopoldne, vodstvo šole pa je spretno menjavalo občinstvo po vsaki predstavi, tako da je večina učencev prišla na vrsto za ogled vsaj ene igre. To je botrovalo tudi temu, da je bilo občinstvo vedno znova sveže in polno energije, kar se je poznalo pri odličnem vzdušju v dvorani. Tudi igralcem se je videlo, da uživajo na odru, medtem ko so jim gledalci dobesedno jedli iz rok. Kot je že v navadi na OŠ Brezovica, so otroci tako navdušeni nad predstavami, da nekateri skoraj zlezejo na oder, spontan smeh in ploskanje pa nista prav nobena redkost.

Prva se je predstavila lutkovna skupina KUD Dolomiti Dobrova s predstavo Gosenica in odmev, zanimivo Masajsko pripovedjo iz vzhodne Afrike.

Drugo je bilo na vrsti gledališče Petka z domače OŠ Brezovica in predstavo Kraljevi smetanovi kolački.

Sledila je predstava z naslovom Staro-novi časi v izvedbi dramskega krožka OŠ Dobrova.

Zadnji pa so stopili na oder igralci gledališke skupine Barjanski metulji iz OŠ Škofljica in predstavo z naslovom Obtoženi volk.

Prireditev se je zaključila s prijetnim pogovorom, kjer sta strokovna spremljevalca, g. Loboda in g. Jarni, podala svoje mnenje mentoricam oz. ustvarjalkam predstav ter dala nekaj konstruktivnih predlogov za nadaljnje uspešno delo. Po ogledu vseh predstav na območju Osrednje Slovenije (od Trbovelj do Cerknice in od Kočevja do Ivančne Gorice) bosta izbrala najkakovostnejše predstave za regijsko srečanje, ki bo letos potekalo 20. aprila za lutkovne skupine v Trbovljah in za gledališke skupine na Vrhniki. Temu bo sledilo tudi državno srečanje 6. in 7. junija v Novem mestu.

Očitno so mentorice in otroci opravili odlično delo pri pripravi predstav, saj so vse potekale zelo tekoče in suvereno. Ni bilo težko opaziti, da imajo številni resen igralski talent, prav vsem pa gre posebno priznanje, ker poleg natrpanih šolskih urnikov posvečajo toliko časa in ljubezni tej dragoceni kulturni dejavnosti. Držimo pesti, da se katera od lokalnih predstav uvrsti tudi na regijsko srečanje, sicer pa že komaj čakamo na naslednje leto, ko nas bodo otroci znova navduševali z novimi predstavami.

 

Oglejte si tudi