Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

26. redna seja občinskega sveta Občine Brezovica

V četrtek, 27. 9. 2018, je v Modri dvorani na Brezovici potekala 26. redna seja občinskega sveta Občine Brezovica, prva po poletnem premoru in ena zadnjih pred prihajajočimi lokalnimi volitvami. A seja se volitev ni pretirano dotikala, pač pa so se svetniki seznanili z delom občinske uprave v preteklih mesecih, predstavili svoje pobude in vprašanja ter sprejeli nekaj sklepov o tekočih zadevah Občine.
Župan, g. Ropret, je poročal, da so pogovori z DARS-om glede avtocestnega priključka vse bolj intenzivni. Načrt je podvržen še presoji o vplivu na vode, kar je zadnji korak pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja. Na sv. Ani se bo kmalu začel graditi manjši objekt, ki naj bi bil dokončan do konca leta in bo v veliki meri sofinanciran. Sodeluje se tudi s Slovenskimi železnicami, ki bodo pristopile k sanaciji železniške proge skozi občino, gradnja postajališča v Vnanjih Goricah pa se načrtuje spomladi. V sklopu dogovora za razvoj regij se bo nadaljevala gradnja kanalizacije na določenih območjih v ljubljanski regiji, od tega kar nekaj v občini Brezovica. Zagotovljenih je že en milijon evrov sredstev, Občina pa jih pričakuje odobrenih do pet milijonov. Direkcija RS za ceste je potrdila tudi sofinanciranje gradnje pločnika mimo Mercatorja na Brezovici, tako da bo v bodoče potekal po obeh straneh ceste. Do gradnje bo glede na vremenske razmere in dostopnost gradbenih podjetij prišlo to jesen ali spomladi.
V nadaljevanju je občinski svet sprejel nov cenik zimske službe JKP Brezovica, ki prinaša višje cene predvsem snežnih kolov in peska za posipanje. Vseeno so se vsi lahko strinjali, da cene ostajajo primerljive s cenami zimskih služb v ostalih občinah po Sloveniji, prav tako pa je dejstvo, da je bil cenik zimske službe v občini Brezovica nespremenjen že od leta 2012 in tako nizke dolgo več ne bi mogle obstati.
Sprejeli so tudi Odlok o turistični in promocijski taksi v občini Brezovica. Do spremembe je prišlo zaradi sprejema novega Zakona o spodbujanju razvoja turizma, ki poleg turistične določa tudi promocijsko takso. Tako se bo turistična taksa v občini Brezovica z 0,92 € povečala na 1,15 € na dan. Občini bo, kot doslej, šel prihodek od turistične takse, nova promocijska taksa v višini 0,23 € na dan pa bo šla v proračun Slovenske turistične organizacije za namene promoviranja slovenskega turizma.
Nadalje so svetniki sprejeli Odlok o taksi za obravnavanje pobud za spremembe namenske rabe prostora in nadomestilu stroškov lokacijske preveritve v občini Brezovica. Do tega je po poročanju občinskega urbanista Petra Lovšina prišlo zaradi sprejetja novega Zakona o urejanju prostora. Ta v izogib pretiranemu vlaganju pobud za spremembe namenske rabe prostora predvideva takso za obravnavanje pobud, ki naj bi po pričakovanjih zdaj postale manj številne in bolj utemeljene. Novost pa je predvsem institut lokacijske preveritve, ki bo obstajal poleg že uveljavljene lokacijske informacije. Lokacijsko preveritev bo v celoti izvajala Občina in bo plačljiva, njena glavna značilnost pa je, da omogoča spremembe prostorskega načrtovanja brez spreminjanja OPN ali OPPN. Institut bo na voljo vsem, najverjetneje pa se ga bodo posluževale pravne osebe z interesom po čimprejšnji ureditvi prostorskega načrta. Ob tem je potrebno poudariti, da kljub plačilu za storitev, željeni rezultat ne bo zagotovljen in bo v končni fazi še vedno zahteval potrditev občinskega sveta. Bo pa lahko preprečil beg investitorjev in podjetnikov, ki so v preteklosti bili prisiljeni zapuščati določene občine, ker se jim zaradi rigidnega in počasnega postopka spreminjanja OPN niso mogle pravočasno prilagoditi. Institut naj bi Občini prinesel tudi nekaj dodatnih proračunskih sredstev in svobode, po drugi strani pa tudi več dela na področju urejanja prostora.
V okviru zadnje točke dnevnega reda so svetniki soglasno potrdili predloge za letošnja občinska priznanja, ki so bila podeljena na osrednji prireditvi letošnjega občinskega praznika.

 

Oglejte si tudi