Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Otvoritev vrtca in POŠ Notranje Gorice

Na čudovito sončno popoldne, 29. avgusta, je na dvorišču med podružnično osnovno šolo in vrtcem v Notranjih Goricah potekal pravi občinski praznik, kot so se strinjali vsi zaslužni in kot so z izredno številčnim obiskom pokazali tudi krajani in občani, ki so se množično udeležili slovesne otvoritve novega vrtca in prenovljene osnovne šole.

Prireditev je otvoril kolektiv Vrtcev Brezovica s pevskim nastopom in takoj za njimi še otroci iz skupine Barjančki, ki so prisrčno zaplesali. Nato je dobil besedo župan, g. Metod Ropret, ki se je najprej zahvalil vsem, ki so se udeležili tega posebnega dogodka za občino, vse člane občinskega sveta in uprave ter vidnim predstavnikom javnih zavodov, gasilcem, županom Občine Borovnica, Horjul, Dobrova - Polhov Gradec in poslancu državnega zbora, Anžetu Logarju. Poudaril je, da ima občinska uprava že ves čas dve glavni usmeritvi in sicer skrb za zdravo, čisto in varno okolje ter razvoj objektov družbenih dejavnosti. Z vse večjim številom otrok v vrtcih in šolah se spopadajo vse občine v okolici Ljubljane. Tudi v Občini Brezovica smo v zadnjih 12 letih povečali kapaciteto vrtcev s 17 na kar 33 oddelkov in letos se lahko prvič pohvalimo, da bodo s prvim septembrom prav vsi otroci v občini dobili mesto v občinskih vrtcih. Novi objekt v Notranjih Goricah na 2.129 kvadratnih metrih prinaša 7 novih oddelkov, investicija pa je znašala kar 2 milijona in 616 tisoč evrov, od katerih je Občina pridobila 450 tisoč evrov nepovratnih sredstev iz Eko sklada.

Župan se je ob tej priliki zahvalil vsem, ki so tako ali drugače prispevali k uresničitvi gradnje novega vrtca. Najprej projektantu, podjetju Rons, potem izvajalcu, podjetju Tipo, d. o. o., občinskemu svetu, ki je uspel zagotoviti podporo projektu ter sodelavcem iz občinske uprave z g. Markom Čudnom na čelu. Posebej se je zahvalil tudi mag. Nataši Smrekar, vodji kabineta župana, ki je noč in dan bdela nad projektom ter ravnateljici Vrtcev Brezovica, ge. Lili Bošnjak. 

Naslednja je na oder stopila ravnateljica, ga. Lili Bošnjak. Dejala je, da bo novi vrtec šele v ponedeljek zares vrtec, ko ga bodo s svojim smehom in igrivostjo napolnili otroci. Je pa ta otvoritev zares pravi občinski praznik, ki so se ga vsi dolgo veselili in trdo delali, da smo lahko priča tako pomembni pridobitvi. Poudarila je, da so prava zgodba in pravi izzivi šele pred nami – kako vzgajati in za prihodnost opremiti otroke, ki bodo živeli v povsem drugačnem svetu, kot ga poznamo danes. Ključ je v zdravi kmečki pameti – otroci morajo hoditi po svetu z odprtimi očmi, znati stopiti izven okvirjev, verjeti vase in živeti tukaj in zdaj. Za konec se je zahvalila županu, ki je vedno, ko je nanj naslovila prošnjo dejal, da bomo za otroke storili vse, podžupanu, ki je vedno v nekaj minutah odgovoril na njena vprašanja, vsem občinskim svetnikom, prav posebej pa mag. Nataši Smrekar, katere delo je presegalo okvire pričakovanega in se je borila za vrtec, za otroke ter za javna sredstva, ki so bila ključna pri izvedbi projekta.

Na oder je stopil tudi predsednik PGD Notranje Gorice – Plešivica, g. Simon Selan, ki je predstavil kratko zgodovino tega prostora, na katerem je najprej stala vaška lipa, ob katerih so se zbirali vaščani, nato so na njenem mestu zgradili skromen gasilski dom, ki so ga nadaljnje stoletje pridno nadgrajevali, danes pa na istem mestu stoji novi vrtec, ki bo še naprej skrbel za dogajanje na tem prostoru in se bodo v njem kalili tudi bodoči člani PGD Notranje Gorice.

Dogajanje je nato popestrila skupina Žabice v folklornih kostumih ter bodoči prvošolčki, ki so simbolično zgradili most med novim vrtcem in sosednjo osnovno šolo. Spet so nastopile tudi vzgojiteljice Vrtcev Brezovica s posebnim gostom – mačkom Murijem. Prav poseben nastop pa so uprizorili učenci POŠ Notranje Gorice s svojim nastopom z Orfomanije, ki je bil zmes tolkal, flavt in petja.

Na oder je še enkrat stopil župan in predstavil še drugo, sicer manjšo, a vseeno zelo pomembno investicijo, energetsko sanacijo POŠ Notranje Gorice, ki je logično nadaljevanje novega vrtca in bo naredila prostor še bolj funkcionalen in otrokom prijazen. Šolo so celovito energetsko obnovili z novo fasado, izolacijo podstrehe, prenovo pohištva (oken in vrat), novimi sanitarijami in spremenjenim energentom, ki bo zdaj še učinkovitejši in bolj ekonomični zemeljski plin. Celotna investicija je znašala 274 tisoč evrov, od tega je Občina pridobila 88 tisoč evrov z Ministrstva za infrastrukturo. Dopolnila ga je ravnateljica OŠ Brezovica, ga. Meta Trček, ki ne dvomi, da bo zrak v obnovljeni šoli še boljši in prijaznejši, tako da bo znanje kar samo od sebe teklo v glave učencev. Zahvalila se je vsem v Občini, ki so spravili projekt na dan, vsem čistilkam in kuharicam ter učiteljicam, ki so se prilagodile obnovi in pomagale, predvsem pa mag. Nataši Smrekar, ki je tudi pri tem projektu poskrbela, da je vse potekalo na najboljši možen način. Želi si, da bi se zaradi bližine učiteljice in vzgojiteljice večkrat spontano povezale in skupaj izvajale posamezne dejavnosti z otroki. Sodelovanje namreč krasi tudi Občino Brezovica, zaradi česar je življenje v naši občini tako prijetno.

Prireditev je zaokrožil še skupni nastop prvošolcev, Vrtcev Brezovica in POŠ Notranje Gorice, nato pa sta župan, g. Ropret in ravnateljica Vrtcev Brezovica, ga. Lili Bošnjak, slovesno prerezala trak in uradno otvorila novi vrtec pod vodno zaveso, ki so jo ustvarili člani PGD Notranje Gorice. Vsi udeleženci so si lahko prosto ogledali prostore novega vrtca in obnovljene osnovne šole, ob čemer niso mogli skrivati navdušenja. Po ogledu so se vsi lahko družili še ob pogostitvi, ki jo je zagotovila Restavracija in catering Mozart ter posladkali s sladoledom Stork, katerega sponzor je bila Picerija Pr` Pavlet.

Oglejte si tudi