Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Obdelali smo zastrupitve

Tema tokratnih vaj prve pomoči, odprtih tudi za občane, so bile zastrupitve. Zastrupitev lahko povzročijo praktično vse snovi, če je njihova količina prevelika oz. uporaba nepravilna. Zastrupitve pri otrocih so najpogosteje posledica igre in nesreč pri raziskovanju okolice. Pri njih so pogoste zastrupitve s čistilnimi sredstvi in izdelki osebno nego, zdravili, alkoholom in rastlinami – vsem, kar jim je na dosegu roke. Pri odraslih pa so nenamerne zastrupitve največkrat posledica nesreče pri delu (npr. zastrupitve s plini ali kemikalijami), zlorabe prepovedanih drog ali alkohola, zaužitja strupene hrane (strupene gobe ali rastline, pokvarjena hrana) in pikov/ugrizov strupenih živali.

Hitra in pravilna prva pomoč lahko pri zastrupitvah prepreči nastanek hude zastrupitve in trajnih posledic. Vedno pa je treba ob nudenju prve pomoči najprej poskrbeti za lastno varnost. To na primer pomeni,  preden pristopimo k zastrupljencu, ki se nahaja v prostoru, v katerem so visoke koncentracije strupenih plinov, tega najprej dobro prezračimo ali da našo kožo zaščitimo pred neposrednim stikom s kemikalijo, s katero je morda polit poškodovanec.

Ste vedeli, da je v severnem Jadranu najbolj strupena meduza mesečinka? Ima 10 cm velik klobuk, iz katerega izhajajo do meter in pol dolge, tanke in slabo vidne lovke, posute z ožigalkami, iz katerih ob dotiku izbrizga strup. In – ste vedeli, da mesto ožiga ne smemo izpirati s sladko vodo, ker bi s tem povzročili dodatno sproščanje strupa iz ožigalk? Rano izperemo s slano vodo, etanolom ali kisom, ki nevtralizirata mesečinkin strup. Nato odstranimo morebitne ostanke lovk (ne z golimi rokami!), ker se strup iz njih lahko sprošča še nekaj ur ter hladimo mesto ožiga.

Mimogrede - tema naslednjih vaj (24. april ob 18. uri) bo oskrba krvavitev. Vabljeni.

Oglejte si tudi