Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Otvoritev Mladinskega klimatskega zdravilišča Rakitna po energetski sanaciji

V četrtek, 14. junija, je sonce s prav posebnim užitkom obsijalo Rakitno. Na njenem vzhodnem robu je namreč potekala slovesna otvoritev, sicer lansko jesen, obnovljenega Mladinskega klimatskega zdravilišča, ki je gotovo eden od ponosov te čudovite planote in kraj, kjer so se skozi desetletja delovanja pisale številne lepe zgodbe – med zadnjimi prav celovita energetska sanacija objektov zdravilišča.

Prireditve se je udeležilo veliko število krajanov Rakitne in občanov z vseh koncev Brezovice, ki so se skupaj s številnimi visokimi gosti komaj spravili v glavno avlo zdravilišča, kjer je potekal uradni del slovesnosti. Najprej je zbrane nagovorila direktorica MKZ Rakitna, ga. Romana Rasperger, ki je poudarila, da se je energetska sanacija zgodila ravno ob 90-letnici obstoja zdravilišča ter 10-letnici delovanja novega programa Šola zdravega odraščanja, ki je popeljal zdravilišče v povsem novo smer. Energetska sanacija se je izvedla s pomočjo sredstev kohezijskega sklada, Občine Brezovica, lastnih sredstev in velikodušnega prispevka švicarske fundacije Thoolen Foundation Vaduz, ki je tudi sicer v zadnjih desetih letih izdatno pomagala pri razvoju zdravilišča. Obnova ni poskrbela samo za nižje stroške obratovanja, pač pa je dalo tudi nov zagon zaposlenim, ki so dokazali, da se da tudi v ne najbolj naklonjenih časih z voljo, trudom in predanostjo dosegati zastavljene cilje.

S kratkim dokumentarnim filmom so nato prikazali zgodovino zdravilišča, nakar je dobil besedo generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, g. Marjan Sušelj. Izrazil je svoje veliko zadovoljstvo ob odprtju prenovljenih prostorov, ki so v zadnjih treh letih popolnoma spremenili podobo. Pohvalil je vizionarsko delo zaposlenih, ki so se skupaj s stroko odločili za nov program, ki je v Sloveniji in širši regiji zelo potreben. Poudaril je, da kljub hitremu razvoju medicine, ljudje še vedno ostajamo ljudje in potrebujemo človeško pomoč pri okrevanju. 

V imenu Ministrstva za zdravje je izpostavila pomen tega dogodka in dela MKZ Rakitna nasploh tudi ga. Bernarda Kociper. Povedala je, da zdravilišče uspešno izvaja priporočila zdravstvene stroke in pomembno prispeva k duševnemu zdravju naših otrok. Velik korak naprej je pomenila tudi ureditev statusa MKZ Rakitna s podpisom pogodbe med Vlado RS in Občino Brezovica, za kar je bila posebej zaslužna ga. Rasperger. S tem se bodo še naprej lahko izvajale kvalitetne zdravstvene storitve na primarni in sekundarni ravni.

Besedo je dobil tudi župan Občine Brezovica, g. Metod Ropret. Na kratko je predstavil trnovo pot zdravilišča, odkar ga je leta 1994 v last dobila Občina Brezovica. Ves čas so verjeli in upali, da bo zdravilišče obstalo in še naprej pomagalo otrokom z respiratornimi boleznimi, a je iz leta v leto slabše kazalo. Bila so leta, ko brez finančne spodbude Občine zdravilišče preprosto ne bi moglo obstati. Vendarle se je po številnih menjavah vodstva pojavila rešitev ob prihodu gospe Rasperger, ki je skupaj s sodelavkami začrtala novo pot in zdravilišču postavila dobre temelje. Zahvalil se je tudi državi, ki je prisluhnila in pomagala, ko je bilo to potrebno. Tudi ob zadnji veliki investiciji, ko je bilo za energetsko sanacijo zdravilišča potrebno zbrati kar 943 tisoč evrov, so prek razpisov na Ministrstvu zbrali 281 tisoč, Občina Brezovica je prispevala 291 tisoč, MKZ Rakitna pa z lastnimi sredstvi in donacijami še 371 tisoč evrov. Zdravilišče je dobilo novo kotlovnico, zamenjali so streho, okna in fasado. Zahvalil se je tudi podjetju Tipo, ki je zelo kvalitetno in še pred roki opravilo svoje delo. Želi si, da bi obnovljeno zdravilišče tudi v prihodnje ostalo varno zavetje krhkim otroškim dušam.

Nazadnje so na oder povabili še častnega gosta in donatorja zdravilišča, gospoda Otta Blumerja, direktorja Thoolen Foundation Vaduz, ki se je z velikim veseljem udeležil prireditve. Spomnil se je, kako je prvič prišel na Rakitno na povabilo gospe Hobič iz društva Tačke pomagačke, ki izvaja terapijo s pomočjo psov. Rakitno je začel redno obiskovati in vsakič znova je ugotavljal, da zdravilišče lepo napreduje, kar ga je prepričalo v to, da je treba zdravilišče nujno ohraniti. Njihov zadnji veliki vložek je bil donacija za energetsko sanacijo, nad katero so navdušeni. 

Sledil je bučen aplavz, ga. Rasperger pa je g. Blumerju izročila sliko g. Janeza Kovačiča. K mikrofonu pa je še enkrat skočil tudi župan in se v imenu občinskega sveta in vseh občanov ter otrok zahvalil ge. Rasperger za njeno delo in zasluge ter ji izročil posebno priznanje Občine Brezovica, še drugo sliko g. Janeza Kovačiča ter ogrlico. Še enkrat je po bučnem aplavzu zbrane nagovorila tudi ga. Rasperger in se zahvalila gospe Branki Hobič, soustanoviteljici društva Tačke pomagačke, ki je vrsto let pomagala izvajati terapije na Rakitni in tja pripeljala tudi gospoda Blumerja. Nadalje se je zahvalila strokovni komisiji, ki je zasnovala razvoj novih programov MKZ Rakitna in njeni vodji, gospe Alenki Hafner. Zahvalila se je tudi županu in Občini Brezovica ter izpostavila, da posameznik težko veliko naredi, medtem ko lahko skupina istomislečih premika gore. Zahvalila se je arhitektu obnove MKZ, gospodu Jožetu Kunšku, ki se je posebej zavzel in poskrbel za krasno preobleko zdravilišča, prav tako pa še direktorju podjetja Tipo in njegovi ekipi za odlično opravljeno delo. Zahvalila se je vsem krajanom Rakitne, njenim društvom in krajevni skupnosti, še posebej gospodu Gorazdu Kovačiču za vso podporo. Na koncu pa še vsem bivšim in sedanjim sodelavcem MKZ Rakitna, ki so tako ali drugače pomagali vsa ta leta.

Za dodatno popestritev prireditve so poskrbeli tudi otroci iz Vrtca Rakitna s svojim prisrčnim nastopom, ki je vse obiskovalce spravil v dobro voljo. Trikrat sta nastopila tudi vrhunska harmonikarja Miha Debevc in Dejan Kušer, ki sta z virtuoznimi priredbami ljudskih in zabavnih uspešnic navdušila zbrane. Poleg g. Janeza Kovačiča pa je MKZ Rakitna podaril sliko tudi g. Veljko Toman. Ob razgrnitvi smo tako ugledali sonce, ki sveti na rakiško planoto z vsemi njenimi lepotami ter konji, ki simbolizirajo delovanje MKZ Rakitna. Ga. Rasperger se mu je toplo zahvalila in povedala, da je g. Toman gotovo njihov najboljši sosed.

Po uradnem delu so obiskovalce povabili k številnim dejavnostim. Možen je bil voden ogled prostorov zdravilišča, vsak si je lahko vzel zbornik, ki so ga na MKZ Rakitna izdali ob obletnici, ter v zameno za prostovoljne prispevke vzeli kakšnega od ročnih izdelkov otrok iz zdravilišča. Zelo zanimivo stojnico je postavilo tudi Turistično društvo Rakitna. Otroci so se lahko preizkusili na visoki plezalni steni, se igrali na igriščih in spoznali mini živalski vrt. Mnogi so si ogledali terapevtske konje, na ogled pa so se postavili tudi člani terapevtske skupine Tačke pomagačke s svojimi prijaznimi kužki.

 

Oglejte si tudi