Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Oddaja Dobro jutro v občini Brezovica

Danes, 6. aprila zjutraj, je televizijska ekipa oddaje Dobro jutro z RTV Slovenija s svojo terensko ekipo obiskala našo občino Brezovica. 


Najprej so se ustavili sredi Ljubljanskega barja, kjer sta jim ga. Maša Bratina in doc. prof. dr. Dimitrij Mlekuž predstavila geografske in naravne značilnosti barja ter prve prebivalce tega območja, neandertalce in koliščarje.

Kamera se je nato preselila v DEOS center starejših občanov v Notranjih Goricah, kjer je ga. Ivanka Gabrovšek pripravila suk, značilno jed Notranjih Goric. Jed je dobila ime po sukanju jajca v moki, ki se nato dobro zameša v slano vrelo vodo in postreže z mlekom ali ocvirki. Nekoč se je suk jedel praktično vsak dan in je pridnim rokam dajal obilo energije za celodnevno delo.

Po jutranjem okrepčilu so se preselili na parkirišče pred DEOS centrom starejših, ki je gostil dogodek in so se zato tudi prvi predstavili s pesmijo, plesom in svojimi ročnimi izdelki. Gospodična Barbara je v imenu DEOS centra poudarila predvsem aktivno in iskreno sodelovanje z občino, društvi in prostovoljci z vse občine. Naslednja je ga. Katarina Kršinar v imenu ŠKTD Lokvanj poudarila pomen lokalne in tradicionalne prehrane ter predstavila zelo različne jedi iz ajdove moke, čemaža in zajčjo obaro, ki je značilna za področje Ljubljanskega barja. Ga. Minka Veršič je s kolegi iz Društva koscev in kosic predstavila dobro malico, kot jo potrebujejo kosci in kosice za osvajanje številnih naslovov državnih, evropskih in svetovnih prvakov, ki jih društvo premore. G. Simčič je povedal nekaj o Lovskem društvu Brezovica, ki deluje že preko 70 let. Ga. Nuša Urbančič s Kmetije Urbančič je predstavila doma narejene testenine iz jajc kokoši proste reje, ga. Mateja Ulaga pa veganske in presne jedi iz lokalne zelenjave in rastlin, ki jih lahko naberemo na bližnjih travnikih. Med in izdelke iz meda ali z medom je predstavila ga. Tatjana Grdadolnik iz Čebelarstva Grdadolnikg. Darko Jerina pa je v imenu TD Rakitna povedal več o bogati zgodovini in posebnostih Rakitne, ki bi morale postaviti Rakitno na turistični zemljevid Slovenije.

Vmes so dogajanje popestrili tudi furmani, ki so pripeljali folklorno skupino Rožmarin, zapel pa je kvintet Mlin. G. Vinko Sočič je povedal več o dolgi tradiciji lokalnih furmanov in o idealnih pogojih, ki jih ima občina Brezovica za rejo konj. Predstavila še Kmetija Kržič, ki redi koze in izdeluje produkte iz domačega kozjega mleka. Izjemno simpatični ovci pa je pripeljal g. Marjan s kmetije Pr` MajdetGa. Vlasta Lukek je nato predstavila proces, kako iz ovčje volne nastanejo klobuki, copati in obleke. Ga. Rasperger je predstavila tudi delo MKZ Rakitna, ki že leta pomaga predvsem otrokom in mladostnikom, ki imajo bolezni dihal, zadnja leta pa se usmerjajo v preventivo, duševno zdravje in dosegajo odlične rezultate s terapijo s konji. G. Franc Svete je povedal o verjetno najstarejšem kamnolomu v Sloveniji v Podpeči, katerega kamen so uporabljali že Rimljani, vsebujejo pa ga tudi mnoge znane ljubljanske stavbe, kot so parlament, NUK in Nebotičnik. G. Marjan Grebenc pa je predstavil apneničarstvo.

Ob predstavitvah so prebivalci DEOS centra starejših zaplesali ob virtuoznem preigravanju harmonike Dua Harmonik, v ozadju pa je prikazal gasilsko vajo tudi podmladek Gasilske zveze Brezovica.

Zaključno besedo je imel seveda župan, g. Metod Ropret, ki se je zahvalil za pohvale in povabil gledalce k obisku številnih naravnih lepot v občini Brezovica v prihajajoči poletni sezoni.

Dogodek je minil v sproščenem vzdušju in je vsem, tudi občanom, služil kot čudovit opomnik na bogato naravno in kulturno dediščino občine Brezovica, predvsem pa na izjemno bogato tradicijo, stik z naravo ter delavnost in ustvarjalnost domačinov.

Oddajo si lahko ogledate tudi v spletnem arhivu RTV Slovenija, na naslednjih povezavah: http://4d.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174530720
http://4d.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174530721
http://4d.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174530722 

 

Oglejte si tudi