Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Ogled najvrednejših gozdnih "sortimentov" v Slovenj Gradcu

V letošnjem letu je potekala že 12. tradicionalna licitacija vrednejših gozdnih lesnih »sortimentov« v Slovenj Gradcu, ki so jo organizirali Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline, Zveza lastnikov gozdov Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije. Izbor hlodov za to licitacijo je na območju občine Borovnica, Brezovica in Ig opravil prizadeven in skrben revirni gozdar Jani Volarič. Letos je na licitaciji sodelovalo kar šest lastnikov hlodov iz občine Brezovica in sicer z Jezera, Kamnika pod Krimom, Gornje Brezovice in Rakitne. Med njimi je na licitaciji prvič sodeloval tudi »Jeršinov« Jože, ki je imel razstavljen zelo lep hlod javorja. Dneva odprtih vrat, ki so ga priredili organizatorji, smo se po zaslugi g. Volariča udeležili tudi trije člani Turističnega društva Rakitna in tisto, kar smo videli, je bilo zares vredno ogleda.

Da pridejo hlodi na licitacijo, morajo revirni gozdarji skupaj z lastniki gozdov v novembru in decembru odbrati najvrednejše hlode, ki jih nato odpeljejo v zbirno skladišče v Slovenj Gradcu. Zadnji teden v januarju in prvi teden v februarju sledita ogled »sortimentov« in licitacija. Vseh kupcev iz Slovenije in tujine je bilo letos 32, skupno pa so oddali kar 9993 zaprtih ponudb. Vseh razstavljenih hlodov je bilo 2828 v skupni izmeri 2871 m3, prodanih pa je bilo kar 33 različnih vrst lesa.

Zelo zanimivo je bilo na prizorišču ogleda videti hlod sekvoje, jablane, hruške, slive ter celo drena in bršljana ter fosilnega hrasta. Po številu razstavljenih hlodov je bil po deležu na prvem mestu največkrat viden hrast graden, sledila sta smreka in gorski javor. Daleč največjo ceno je dosegel gorski javor, katerega najdražji hlod je bil vreden skoraj 18.000 EUR (12.000 EUR po m3), najvišja dosežena cena za oreh je znašala 2.076 EUR, za hrast graden 1.335,00 EUR in za smreko 815 EUR. Vsi najdražji javorji so bili t.i. »rebraši«, pri katerih lesna vlakna niso ravna, temveč rebrasta, kar je pri kupcih še posebej cenjeno. Takšen les se pogosto uporabi za najdragocenejša glasbila in opremo luksuznih jaht.

Vsekakor gre vsa pohvala organizatorjem in revirnim gozdarjem, ki so poskrbeli za tako bogat izbor dragocenih hlodov in nam obiskovalcem priredili nepozaben ogled.

 

                                                                                                   Turistično društvo Rakitna

Oglejte si tudi