Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Nacionalna preventivna akcija PEŠEC v februarju 2018

Javna agencija RS za varnost prometa tudi ob letošnji nacionalni akciji PEŠEC s sloganom Bodi viden, bodi previden opozarja na veliko ranljivost pešcev v prometu, predvsem otrok in starejših. Agencija voznike motornih vozil poziva, da pešcem posvetijo pozornost: zmanjšajo hitrost vožnje v naseljih ter jim odstopijo prednost na prehodih. Pešcem pa svetuje, da svojo vidnost povečajo z odsevniki in svetlimi oblačili.  V ospredju akcije je predstavitev portala Načrti šolskih poti. 

STATISTIKA
V letu 2017 je na slovenskih cestah umrlo 106 udeležencev cestnega prometa, kar je 24 manj kot v prejšnjem letu. Delež umrlih pešcev se je v lanskem letu glede na 2016 zmanjšal za 55 %. Leta 2016 je umrlo 22 pešcev, lani pa le 10, od tega 4 na regionalnih cestah, 3 na avtocestah in 3 v naselju. Med glavnimi vzroki prometnih nesreč z najhujšimi posledicami za pešce so neupoštevanje in odvzem prednostineprilagojena oz. prehitra vožnja voznikov ter pogosto tudi nepravilnosti pešca.
Med smrtnimi žrtvami pešcev nadpovprečno izstopajo starejši udeleženci. V 2017 je bilo kar polovica mrtvih starejših od 65 let oziroma 90 % mrtvih pešcev starejših od 45 let. Med otroci in mladostniki ni bilo smrtnih žrtev, umrla je ena mlada oseba stara 34 let.

Pri starejših so bolj izrazite težave zaradi slabših psihofizičnih sposobnosti, pogosto pa tudi zaradi slabše opaznosti, saj so temneje oblečeni. Za večjo vidnost in varnost pešcev je torej potrebno opozoriti na nujno uporabo odsevnih teles in svetlejših oblačil ter uporabo prometnih površin, ki so namenjene za hojo pešcev. 

AKTIVNOSTI NA LOKALNI RAVNI
Poleg preventivno-vzgojnih aktivnosti je v času trajanja nacionalne preventivne akcije potekal tudi okrepljen nadzor s strani Policije in občinskih redarstev, ki so spremljali pravilno ravnanje voznikov kot tudi pešcev v cestnem prometu. V tem času je izjemnega pomena, da se pešce ozavešča o pomenu večje vidnosti v prometu (z uporabo odsevnih trakov, kresničk ipd.), hkrati pa je pomembno  tudi ozaveščanje voznikov, da so bolj pozorni na pešce, v naseljih in predvsem v okolici šol zmanjšajo hitrost ter so pozorni na starejše in otroke.

V letošnjem letu je AVP vzpostavila 
zbirni spletni portal Načrti šolskih potikamor lahko vse osnovne šole in njihove podružnice naložijo svoje načrte šolskih poti. Portal je namenjen predvsem staršem in otrokom, ki lahko pregledajo situacijo na svojih šolskih poteh, ugotovijo na katerih točkah mora biti otrok pešec še posebej pozoren ter opozorijo na mesta večje ogroženosti in predlagajo ukrepe.

Oglejte si tudi