Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Sprejem prvošolcev na Osnovnih šolah

Na žalost ali veselje nekaterih so se poletne počitnice nepreklicno končale in jesenski dež je prinesel novo šolsko leto. Na tisoče otrok po vsej Sloveniji se je znova zagnalo v šolske klopi in se razveselilo svojih sošolcev, ki jih dolgo niso videli, nekateri pa so skozi šolska vrata vstopili čisto prvič in malce bolj zadržano začeli spoznavati svoje nove sošolce in prijatelje, učitelje in mentorje, ki jih bodo naslednjih devet let vodili skozi neštete izzive in znanja ter jim postlali pot za nadaljnje uspehe v življenju.

Tudi v občini Brezovica ni bilo nič drugače in tudi letos je poleg učiteljev in ravnateljev prišel prvošolce pozdravit tudi župan, g. Metod Ropret v spremstvu podžupana, g. Marka Čudna in vodje kabineta župana, mag. Nataše Smrekar.

Najprej so obiskali prvošolce na OŠ Preserje, kjer so se otroci skupaj s starši zbrali v telovadnici šole in prisluhnili ravnatelju, g. Igorju Selanu, ki jim je povedal o svojih spominih na svoj prvi šolski dan, od katerega se še najbolj spomni dejstva, da se je moral ločiti od staršev in spoznati kup novih sošolcev. Ponosno je spomnil, da ima letos šola tudi nov prostor za razredno stopnjo in da se bo v šoli zato tudi malo lažje dihalo ter podajalo znanje nadobudnim mladim superračunalnikom, kot rad pravi učencem. Ti so namreč tako brihtni in željni znanja, da ga od najzmogljivejših računalnikov loči le to, da premorejo tudi čustva, kar jih naredi še boljše. Tudi župan je poudaril, da se Občina Brezovica trudi loviti rast prebivalstva in s tem povečano število učencev v šolah, v sklopu česar je letos pomagala pri izgradnji novega oddelka na OŠ Preserje na razredni stopnji. V nadaljevanju pričakuje, da se bo šola še dodatno širila in postala še bolj prijazna in zmogljiva. Po krajših govorih je župan otrokom razdelil darila ob začetku njihove nove poti – knjige, ki jih bodo prav kmalu lahko tudi sami prebrali. Po obisku pa so prvošolcem malce starejši otroci zaigrali tudi igrico.

Ravnatelj OŠ Preserje in občinska delegacija so nadaljevali s sprejemom na podružnični osnovni šoli Jezero, kjer so se zbrali v oddelku prvega in drugega razreda, kjer so sprejeli manjše število prvošolcev, ki bodo morda ena zadnjih generacij, ki bo še obiskovala to staro šolsko stavbo. Kot sta povedala ravnatelj in župan, se namreč dela na tem, da se bodo oddelki s podružnične šole ob bodoči razširitvi OŠ Preserje preselili kar na matično osnovno šolo. Stara šola na Jezeru je morda res dotrajana in majhna, a ima svojo dušo in prednost, ki je velike šole nimajo – v manjših oddelkih je stik med učenci in njihovimi učitelji bližji in možnost individualnega dela večja, kar gotovo pripomore h kvaliteti učenja. Tudi tu je župan prvošolcem razdelili knjige ter jim zaželel veliko znanja in uspehov na njihovi poti.

Nazadnje je potekal sprejem še na največji osnovni šoli v občini pa tudi eni največjih v Sloveniji, OŠ Brezovica. Tu so se prvošolci OŠ Brezovica in POŠ Notranje Gorice zbrali v brezovi dvorani, kjer jih je najprej nagovorila ravnateljica, ga. Meta Trček, ter jih toplo pozdravila v njihovem novem okolju. Najprej je poudarila novo pridobitev v Notranjih Goricah, kjer je poleg povsem novega vrtca tudi podružnična osnovna šola dobila novo podobo s popolno energetsko sanacijo, ki bo šoli vdihnila novo življenje in mnogo boljše pogoje svojim učencem. Tudi na OŠ Brezovica bo verjetno kmalu prišlo do posodobitev in dograditev, kajti število učencev se nezadržno povečuje. Ponosna pa je tudi na sodelovanje med osnovnimi šolami in vrtci, med šolo in krajani ter občani, predvsem pa med šolo in Občino Brezovica, ki je prišla počastit prvošolce tudi z obiskom svoje delegacije. Župan je vse lepo pozdravil in povedal, kako se Občina trudi zagotavljati dobre pogoje šolarjem in kako pomembna pridobitev je zadnja dokončana investicija v Notranjih Goricah, kmalu pa bo potrebna nova investicija tudi na OŠ Brezovica, ki so jo povečali in obnovili le deset let nazaj, a je že skoraj prerasla svoje okvire. Prvošolcem je zaželel veliko uspeha in sreče, knjige pa so jih počakale v njihovih razredih. Za konec je tudi na OŠ Brezovica otroke razveselila gledališka predstava, tokrat o črkah, ki dajejo vsem rečem tega sveta smisel in pomen. Ob različnih besednih igrah in prigodah so se otroci naučili, kako pomembna je lahko že ena sama črka in jim gotovo dala zagon za učenje abecede.

Morda je deževalo, a to nikakor ni uničilo prvega šolskega dne. Gotovo se je bilo težko zjutraj vstati in odpraviti v razrede, a ko so otroci enkrat prišli v šolske klopi in znova videli svoje sošolce, ni bil nihče več slabe bolje in prepričani smo, da bo otroški smeh in živ-žav polnil brezoviške osnovne šole vse do junija, ki se morda zdi še daleč, a bo še prehitro spet tu.

 

Oglejte si tudi