Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Ekipa pionirjev NK Podpeč

Ekipa pionirjev NK Podpeč

Vodstvo Športnega društva Podpeč Preserje se je leta 1974 odločilo, da v redno nogometno tekmovanje prijavi tudi ekipo pionirjev. Najmlajši igralci so bili navdušeni ob novici, da bodo v jeseni začeli nastopati v ligaškem tekmovanju. Društvo je kupilo dva kompleta dresov, nogometne čevlje pa so jim morali kupiti starši. Bralcem je že poznano, da v Podpeči ni bilo vaditelja nogometa, ki bi lahko skrbel za njihovo usposabljanje, zato je treninge prevzel igralec članskega moštva Anton Svete.

Ekipa je bila vključena v Ljubljansko-notranjsko ligo, v kateri je sodelovalo 10 ekip, poleg novinca Podpeči še Olimpija, Ilirija, Slavija, Rudar (Idrija), Logatec, Usnjar, Cerknica, Rakek in Log. Prvo tekmo so odigrali na Logu, končala se je neodločeno 1:1, strelec gola je bil F. Krvina. Prvo zmago so dočakali doma v Podpeči v dvoboju z Rudarjem z rezultatom 3:2. Sicer je ekipa uspešno nabirala izkušnje, kar se je pokazalo že v spomladanskem delu prvenstva, ki ga je odigrala opazno bolje kot jesenskega in je na koncu zasedla šesto mesto.  Od dvaindvajsetih golov jih je kar petnajst dosegel Franc Krvina, ki je vešče izkoriščal svojo velikost in moč s katerima je dominiral nad vrstniki. Poleg njega so bili strelci golov še J. Lenič in Marko Čuden po dva ter B. Nagode in M. Podlogar po enega.

Naslednja sezona 1975/1976 se je začela še uspešneje, saj so Podpečani z golom Kolariča zmagali že na prvi tekmi v Cerknici, v celotni sezoni pa so zabeležili kar 8 zmag. Poraze proti mladim Podpečanom so tekom prvenstva kar po dvakrat občutili igralci nogometnih klubov Rakek, Logatec, Log in Ilirija iz Ljubljane. Žal o končni uvrstitvi ekip ni točnega podatka, Podpeč je kot kaže zasedla četrto mesto, kar je bil izvrsten rezultat, dosežen že v drugem letu nastopanja. V tej sezoni se je kot iznajdljiv strelec in dober organizator igre izkazal Anton Susman, ki je dosegel deset golov. Po dvakrat so gole zadeli Marko Čuden, Kolarič in Podlogar, po enkrat S. Šuštaršič, M. Uršič, M. Svete, I. Novak in A. Japelj, za kar osem doseženih golov pa v zapisnikih ni navedenih njihovih strelcev.

Ekipa pionirjev NK Podpeč je v svoji konkurenci igrala opazno dobro in učinkovito in obeti za prihodnje sezone so bili zelo spodbudni, saj je treniralo vse več mladih navdušencev. Žal se obeti niso uresničili. Ljubljansko notranjska liga je bila ukinjena, ker je prišlo do bistvenega osipa števila pionirskih ekip. Preveliki stroški in problemi s prevozi na tekme, ki bi jih igrali na višjem nivoju tekmovanja, pa so povzročili, da je ekipa NK Podpeč prenehala s tekmovanjem. To pa ne pomeni, da so bili mladi nogometaši iz Podpeči in okolice brez možnosti tekmovanj. Večina igralcev je bila zelo talentiranih in je pričela trenirati in igrati za mladinsko ekipo, kasneje so se uveljavili tudi v članski konkurenci.

Vsi igralci na fotografijah niso prepoznani. Mogoče jih poznate in mi javite njihova imena. Hvala lepa.

 

                                                                                                                                                             Ivan Zalar

Oglejte si tudi