Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Leta 1972 ponovni razmah igranja nogometa v Podpeči (nadaljevanje in konec)

V sezoni 1980/1981 je pomlajena ekipa NK Podpeč pod vodstvom Staneta Čudna in Zdeneta Zalarja z osvojenim 4. mestom dosegla presenetljivo dobro uvrstitev, kar je nakazovalo na njen še večji potencial.

To se je potrdilo že v naslednji sezoni, najprej v pokalnem tekmovanju. Po dveh tekmah so bili boljši od ekipe iz Dragomera, za katero so igrali tudi donedavni igralci Podpeči Marjan Čuden in brata Žniderič. Nato so izločili še Ilirijo in prvič v zgodovini kluba nastopili v polfinalu za območje Ljubljane, kjer pa so naleteli na premočnega nasprotnika, tedaj zelo dobro ekipo NK Slovan.

V prvenstvu so Podpečani odigrali izjemno sezono. Dosegli so 12 zmag, 2 neodločena rezultata in samo 4 poraze, gol razlika je bila kar 52 : 25. Tako na domačem igrišču v Podpeči, kot tudi v gosteh so obakrat premagali Vodice, Šmartno in Belinko, z ostalimi ekipami pa so ob vsaj eni zmagi dosegli pretežno še remije. S tem so dosegli 1. mesto in v naslednji sezoni pravico nastopanja v A skupini. Iz ohranjenih zapisnikov tekem je razvidno, da so za ekipo NK Podpeč v tej sezoni nastopali vratarja Marko Čuden in Martin Černič ter igralci v polju Jože Žabkar, Viktor Čuden, Bojan Meršol, Zdene Zalar, Stane Čuden, Enes Muratspahić, Anton Susman, Franc Krvina, Jože Madjar, Ekrem Berbić, Vinko in Igor Koprivec, Janez Legiša, Mitar Mitrović, Aleš Vrhunc, Janez Modic, Jure Conjar in Dušan Kolarič, pa najbrž še kdo pa tega ne vemo, ker vsi zapisniki žal niso ohranjeni. Med strelci golov je izstopal osrednji napadalec E. Muratspahić z 12 doseženimi goli, 8 jih je dosegel S. Čuden, 4 J. Madjar ter po 3 Z. Zalar in V. Čuden.

Ekipa NK Podpeč se je torej kot zmagovalka skupine B v naslednji sezoni 1982/1983 uvrstila v skupino A, kar je bila ponovitev uspeha iz leta 1973. Prve tekme so Podpečani odigrali uspešno, tako da so se po jesenskem delu tekmovanja uvrstili na 6. mesto. Popolnoma drugače je bilo v spomladanskem delu prvenstva, ko so Podpečani zgolj enkrat zmagali in enkrat odigrali neodločeno. Vse ostale tekme so izgubili, nekatere s prav visokimi razlikami v golih in se na koncu uvrstili na predzadnje mesto. Kaj je povzročilo razpad igre v spomladanskem delu prvenstva? Najprej je treba poudariti, da so bile finančne težave že tako velike, da ni bilo denarja za poravnavo fiksnih stroškov, kot so nadomestila za sodnike ipd., kar vse so plačevali igralci iz lastnih žepov. Jasno je, da ni bilo denarja za plačilo prevoznih stroškov, dresi so se prali v režiji igralcev samih. Ko so prenehali prihajati na tekme standardni igralci sredine igrišča ter so se jim nato pridružili še obrambni igralci, je bilo sistema v igri konec in vratar je ostal nemočen pred streli nasprotnih napadalcev. Tako je kapetan ekipe Stane Čuden z velikimi težavami komajda zbral igralce za igranje posameznih tekem ter kljub vsem težavam ekipo odgovorno pripeljal do zaključka tekmovanja.

Po zaključku sezone 1982/1983 je ekipa razpadla in NK Podpeč je izstopil iz rednega sistema tekmovanja v organizaciji Nogometne zveze Ljubljana. Igralci se niso zbrali nikoli več niti za igranje prijateljske tekme. Igrišče je odtlej samevalo ...

Ivan Zalar

 

Oglejte si tudi