Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Znanje za življenje

V torek, 27. marca, smo se ob 18. uri spet zbrali v Zadružnem domu v Notranjih Goricah na vajah prve pomoči, ki se jih lahko udeležijo vsi zainteresirani. Tokrat smo se osredotočili predvsem na temeljne postopke oživljanja.

V Sloveniji srčni zastoj vsak dan doživi 5-6 oseb. Od tega jih približno 1.400 vsako leto umre. Ocenjuje se, da bi v idealnih pogojih (če bi pri vsaki osebi, ki doživi srčni zastoj, takoj začeli s postopki oživljanja) lahko rešili več kot polovico teh življenj. V resnici se srčni zastoj v 55 % zgodi pred pričami, a le manjši delež teh pristopi k pomoči potrebnemu človeku in pomaga. Ravno to je glavno bistvo naših vaj – da ljudje spoznajo, kako pomembna je v takih trenutkih njihova reakcija in kako s precej preprostimi postopki močno povečajo možnosti preživetja posameznika v stiski. Pri osebi, ki je ne oživljamo, se 4-5 minut po srčnem zastoju na možganih začno pojavljati nepovratne poškodbe tkiva. V 10-15 minutah je taka oseba mrtva. Z oživljanjem pa ta čas za 2-3x podaljšamo (do prihoda reševalcev).

Prostovoljci Krajevne organizacije Rdečega križa in Prostovoljnega gasilskega društva Notranje Gorice-Plešivica smo veseli vsakogar, ki se nam pridruži pri naših vajah. Predznanje ni potrebno, le dobra volja pride prav :-)  

Oglejte si tudi