Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Šest novih defibrilatorjev v Občini Cirkulane

Eno od novih AED naprav smo že predali namenu, ostale bomo namestili v kratkem.

V občini Cirkulane, smo imeli do sedaj tri defibrilatorje. Skupaj s civilno zaščito smo se odločili kupiti še dodatnih šest defibrilatorjev. Zdi se nam, da je takojšnja pomoč ob zastoju srca ključna za rešitev življenja.  Defibrilatorji so bili do sedaj nameščeni v občinski stavbi v Cirkulanah, v gasilskem domu Prostovoljnega gasilskega društva Cirkulane in v tovarni ADK v Dolanah.

Defibrilatorji so na pobudo župana občine Cirkulane Janeza Jurgeca in predsednika civilne zaščite občine Cirkulane Zorana Dernikovič, že nabavljeni. Prav tako je bil že izveden sestanek s predsedniki vaških odborov, kje defibratorje namestiti. Da bo odzivni čas 19 certificiranih prvih reševalcev najkrajši in da bo varnost v občini ob srčnem zastoju najbolje zagotovljena, bo razporeditev defibratorjev na mestih po vaških odborih. Zaenkrat je v občini Cirkulane 9 defibratorjev, ob potrebi,  zaradi odzivnega časa bo nabavljen še kakšen, pojasnjuje župan Janez Jurgec.

Skupaj s civilno zaščito smo se odločili, da bomo nove defibrilatorje razporedili k prvim posredovalcem, po različnih vaških odborih.« Vse defibrilatorje bodo namestili na fasade stanovanjskih hiš – tako, da bodo dostopni v vsakem trenutku. Eno napravo smo že predali Žanu Korenjaku, ki stanuje v Pristavi, ostale bomo namestili v Dolanah, Gradiščah, Medribniku in Paradižu, ter Brezovcu.

Investicijo je v celoti pokrila občina. Vrednost šestih naprav, skupaj z moduli za zamenjavo elektrod, znaša okoli 7.000 evrov.  Pred namestitvijo bo potrebno nabaviti še  grelne omarice v katere bo defibrilator spravljen, saj mora biti ta v zimskem času zaradi baterije ogrevan.

Nekaj let nazaj smo v Cirkulanah že pripravili izobraževanje o uporabi avtomatskih eksternih defibrilatorjev (krajše AED).  Prav tako bomo tokrat, ko bodo naprave nameščene organizirali izobraževanje oz. seznanitev, kako rokovati z napravo. Naši prvi posredovalci bodo skupaj s strokovnjaki iz Zdravstvenega doma Ptuj v cirkulanski dvorani občanom napravo predstavili in jim pojasnili, kako z njo rokovati. Defibrilator sicer lahko uporablja vsak, saj naprava navodila daje sama. Zastoj srca je pojav, ki se lahko zgodi vsakomur izmed nas ne glede na starost. To je lahko pojav, ki prizadene dojenčke, mladostnike in odrasle osebe in starostnike, zato je toliko bolj pomembno, da lahko napravo v primeru zastoja srca uporabi vsak, ki je v bližini.

Najpogostejši vzrok smrti v razvitem svetu je zastoj srca, najučinkovitejša metoda zdravljenja je prav uporaba naprave AED; ob takojšnji uporabi po zastoju je verjetnost preživetja bolnika kar okoli 90 %.  

Vsa mesta, kjer bo defibrilator nameščen bodo tudi ustrezno označena in dostopna. Prav tako so na spletni strani www.aed-baza.si objavljeni zemljevidi javno dostopnih defibrilatorjev torej tudi teh, ki bodo nameščeni v naši občini.

Župan občine Cirkulane: Janez Jurgec

Oglejte si tudi