Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
9°C
PON.
26°C
8°C
Oceni objavo

Z ministrico o poplavni varnosti v Zgornji Savinjski dolini

V organizaciji stranke DeSUS, območnega odbora Zgornje Savinjske doline in v sodelovanju Občine Nazarje je v sredo, 14. februarja, v Nazarjah potekala okrogla miza z ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen. Dogodka so se udeležili županja, župani ali predstavniki občinskih uprav vseh sedmih tukajšnjih občin, največ besed pa so namenili ukrepom za poplavno varnost.

Dogajanje je povezoval predsednik OO ZSD DeSUS Miran Uratnik, ki je k besedi najprej povabil nazarskega župana Mateja Pečovnika kot gostitelja srečanja. Nato je spregovorila ministrica Majcnova, ki je pojasnila, zakaj sistemskih ukrepov za poplavno varnost še ni mogoče zagotoviti. Še vedno namreč ni sprejeta ustrezna hidravlično hidrološka študija. Ministrstvo je študijo naročilo, naročnik jo je izdelal a študija ni prestala recenzije, zato je ministrstvo zdaj v pravnem sporu z izdelovalcem študije. Potreben bo nov razpis za izdelavo ustrezne študije, je povedala ministrica in dejala, da to ne pomeni, da se za poplavno varnost na našem območju ne bo nič naredilo.

Skupaj z Alenko Zupančič z Agencije RS za vode – porečja Savinje in Sotle, sta našteli nekatere predvidene ukrepe na rekah Dreti in Savinji ter pritokih, ki se bodo v tukajšnjih občinah izvajali letos. Nekatere sanacije poškodb po večjih vodah so predvidene tudi v občini Nazarje.

Prisotni županja in župani so omenili, da se je nekaj na poplavni varnosti v zadnjem času res naredilo, vseeno pa še premalo, zlasti ko gre za vnaprejšnje preprečevanje razlivanja večjih voda in posledične škode. Še posebej pa so poudarili strah ogroženih prebivalcev ob vsakem večjem deževju.

Skupna ugotovitev je bila, da je potrebno reki omejevati v toku že na začetku in bi bilo zato smiselno urediti več zadrževalnikov, vsekakor pa pozornost in zlasti denar nameniti odstranjevanju nanosov oziroma prodišč iz strug. Župani so tudi apelirali, da se poenostavijo postopki za posege občin v struge voda ter možnost porabe odstranjenega materiala za urejanje občinske infrastrukture.

Ministrica se je s predstavljenim strinjala, menila pa je, da so boljši mokri od suhih zadrževalnikov. Obljubila je, da bo našo dolino še enkrat obiskala to pomlad.  

Vir: https://www.nazarje.si/objava/126086 

Oglejte si tudi