Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
14°C
5°C
Oceni objavo

Aeternum v Ingolstadtu nastopil kot darilo mestne občine Murska Sobota

Župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek se je 11. novembra udeležil praznovanja 40. obletnice Slovenskega kulturno-prosvetnega društva Lastovka. Društvo Lastovka so leta 1977 v Ingolstadtu ustanovili naši rojaki, ki so se v 70-letih izselili v to bavarsko mesto, kjer so našli zaposlitev v avtomobilski tovarni Audi.

Druženje Slovencev iz različnih koncev Slovenije, ki je bila takrat še del skupne velike države v Lastovki jim je predstavljajo vez z domovino, vez s slovenskim jezikom, kulturo, plesom. V društvu so redno organizirali dopolnilni pouk slovenskega jezika za otroke in medtem že tretja generacija v Ingolstadtu odlično govori slovensko.

Društvo od vsega začetka podpira mesto Ingolstadt, po pobratenju leta 1979 je vzpostavilo sodelovanje z občino Murska Sobota, od osamosvojitve naprej ga preko Urada za zamejce in Slovence po svetu podpira tudi Republika Slovenija.

Praznovanja ob 40. obletnici se je udeležil tudi minister za zamejce in Slovence po svetu Gorazd Žmavc, ki je aktualnemu predsedniku za prispevek društva Lastovka pri ohranjanju slovenstva izročil tudi prizananje. Poleg ministra se je dogodka udeležil tudi veleposlanik Republike Slovenije v Berlinu Franc But, generalna konzulka v Münchnu Dragica Urtelj in podžupan mesta Ingolstadt Sepp Mißlbeck.

Članom Lastovke je s priznanjem čestital tudi župan Jevšek, ki je izrazil veselje, da je vodenje društva prevzela mlada generacija, ki odlično skrbi, da slovenska beseda in pesem v Ingolstadtu ne bosta izumrli. Darilo Mestne občine Murska Sobota ob tej priložnosti pa je bil nastop skupine Aeternum, ki so s slovenskimi pesmimi še dodatno obogatili praznični program, ki so ga pripravili v društvu.

Vir: internetna stran www.pomurec.com

Oglejte si tudi