Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

Praznujmo skupaj

V nedeljo smo na tradicionalni prireditvi JSKD OI LENDAVA praznovali dosežke ljubiteljskih kulturniških skupin, ki so se v iztekajočem koledarskem letu odlično odrezale na različnih srečanjih, ki jih organizirata JSKD OI Lendava oziroma JSKD Slovenije, in uspehe tistih, ki so v letu 2017 praznovali pomembne obletnice delovanja.

Prireditev je bila pravi “veseli dan kulture” in občinstvo, ki  je napolnilo vse kotičke lendavskega hrama kulture, je razumelo sporočilo. Prireditev je postala že tradicionalna in zelo prav je, da se zgodi  ravno na 3. december, ki smo ga Slovenci sprejeli kot naš drugi kulturni praznik – poleg  8. februarja, ki je državni praznik in celo dela prost dan.

V pestrem programu, ki je dejansko zaobjel vsa področja ljubiteljskih kulturnih dejavnosti, se je na odru zvrstilo več kot dvesto nastopajočih. Kot je povedala Janja Magdič, vodja Območne izpostave JSKD Lendava, število društev in skupin na srečo ne upada, čeprav je država do kulture zadnja leta žal zelo mačehovska. Ljudje čutijo potrebo po sodelovanju v društvih, skupinah, krožkih, četudi je treba pogosto seči v lasten žep, ko gre za nabavo opreme in rekvizitov gledališke skupine ali oblačila folklorne skupine, za udeležbo na srečanju ali za prevoz na nastop. Ampak prireditev Praznujmo skupaj je bila predvsem praznično, veselo, živahno obarvana, odmislili smo vse, kar zavira lokalno kulturo, in se veselili vidnih dosežkov, seveda pa  pohvalili tudi vse tiste, ki  letos niso beležili vidnejših uspehov, so pa vneto in z veliko ljubezni delali v svojih okoljih. Vsak, ki prispeva k dobremu kulturnemu vzdušju kraja, vsak, ki s srcem dela v kulturi, je dragocen člen, ki ga ne smemo prezreti!

Posebno prisrčni so bili najmlajši – vrtčevski in osnovnošolski. Prisluhnili smo pevskemu zboru DO-RE-MI Vrtca Lendava, videli nastop plesne skupine Vrtca Genterovci ter  plesne skupine Mavrični sij Vrtca Lendava, prisluhnili otroškemu pevskemu zboru OŠ Odranci in se nasmejali lutkarjem skupine Neuničljivi  z OŠ Odranci.  Zapeli sta skupini ljudskih pevcev: madžarski ljudski pevci KD Zarja Gaberje in ljudske pevke KD Frana Saleškega Finžgarja Žižki. Občinstvo zmeraj navduši zborovsko petje: tokrat smo slišali domači  KPZ Vita in kvintet  Aeternum iz Črenšovcev. Nastopili sta tudi dve, že uveljavljeni folklorni skupini odraslih, in sicer FD Prekmurje Lendava ter folklorni ansambel HKD  Pomurje Lendava, ki neguje predvsem medžimurske plese in običaje. Tamburaška skupina, ki je njihova stalna spremljevalka, je nastopila tudi samostojno – s pevko Jasno Vuradin Popović, kasneje pa razveseljevala občinstvo v preddverju kulturnega doma, kjer je na ogled razstava likovnih umetnikov, ki so sodelovali na likovni koloniji Lendavske gorice 2017.

Pred koncem prireditve so bila podeljena  osnovnošolcem, ki so sodelovali na literarnem natečaju JSKD OI Lendava Čarni nasmeh, priznanja in knjižne nagrade.

Vsem skupinam in društvom želimo uspešno prihajajoče novo leto 2018, ki naj bo polno umetniškega navdiha in čim boljših uspehov!


Vir: http://lendavainfo.com/foto-praznujmo-skupaj/ 4.12.2017

Oglejte si tudi