Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Novosti pri prijavljanju gostov

AJPES je s 1. 12. 2017 vzpostavil nov sistem eTurizem za poročanje podatkov o gostih in prenočitvah (iz knjige gostov) za namen vodenja evidence gostov, za namen spremljanja obračuna in plačila turistične takse ter za statistične namene.

Po novem se bodo podatki poročali samo prek spletnega portala AJPES in ne več ločeno Policiji, Statističnemu uradu Republike Slovenije (SURS) in občinam. 

Izvajalci nastanitvene dejavnosti oziroma gostitelji:

  • dnevno poročajo podatke o gostih in prenočitvah - najpozneje v 12 urah po prihodu gosta,
  • mesečno poročajo statistične podatke - za pretekli mesec.

Vsebina podatkov iz knjige gostov, ki jih gostitelji poročajo prek spletnega portala AJPES, je opredeljena v Zakonu o prijavi prebivališča (ZPPreb-1), način posredovanja podatkov pa v Pravilniku o prijavi in odjavi gostov.


Policija pa opozarja tudi na sistem za prijavo tujcev, ki se ne nastanijo pri stanodajalcih oziroma gostiteljih. Gre za sorodnike, prijatelje, znance …, ki pridejo na obisk in se nastanijo pri posameznikih. Obveznost prijave je na tujcu, kar pomeni, da se je sam dolžan prijaviti na policijsko postajo v roku treh dni po prestopu državne meje in odjaviti pred odhodom, ne glede na trajanje nastanitve. Prijavi se lahko na internetni strani policije ali osebno na najbližji policijski postaji.
  

Oglejte si tudi