Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Butajnova ima novo pridobitev

Na kmetiji Pr' Lupč že od leta 2011 koljejo in prodajajo lastne mesne izdelke. Noj Tomi je bolj znano ime, da ne rečem blagovna znamka, s katero se samostojni podjetnik Anton Krek pojavlja v bližnji in daljni okolici. Ste vedeli, da je tu, visoko nad dolino, v Butajnovi edini klavni, razsekovalni ter predelovalni obrat, ki dosega standard SI 1025 ES, med Postojno in Ljubljano? Tudi do Škofje Loke ni nobene druge obratovalnice z uradnimi dovoljenji za predelavo mesa od žive živali do končnega izdelka.
Druga novost od konca julija dalje je, da poleg telet, prašičev, drobnice, nojev ter gojene divjadi v oborah koljejo tudi vse govedo in kopitarje. In tretje, obrat je pridobil tudi dovoljenje za izvajanje zakola v sili, torej poškodovanih živali (zaradi udara strele, tujka v sapniku, zloma noge in podobnih nezgod). Treba pa je prinesti seveda urejeno dokumentacijo. Bolnih živali ne koljejo. 

V letu in pol so ob svojem rednem delu zgradili sodobno klavnico po najnovejših predpisih v prostorih starega obokanega hleva. V njej sta ločen prostor za vstop živih živali, povezan s prostorom za omamljanje, in ločena klavna dvorana za zakol in razkosanje. Tudi hladilnici sta dve, za večje ter manjše trupe ter prostor za izdajo blaga (mesa itd.). Vsekakor pa ima obrat tudi prostor za čiščenje vampov in črev. Organizirajo tudi prevoz živih živali do klavnice z živinsko prikolico, če je treba, v sodelovanju s sosednjimi kmetijami, saj je klavnica v Butajnovi spodbudila dodatne kmetijske aktivnosti in interes za vzrejo govedi, drobnice in ostalih živali.

Lastna ponudba

Toni ima v sodelovanju z okoliškimi in prekmurskim kmetom, s katerim pri vzreji prašičev sodeluje že enajsto leto, dovolj mesne ponudbe za vsak okus. Naj poudarim, da so njihovi izdelki res sledljivi od začetka do konca, od zakola do salame. V ponudbi imajo kar 50 lastnih izdelkov, s katerimi zalagajo gostilne, tržnico in trgovinsko verigo M-orel s petimi živilskimi trgovinami na Vrzdencu, v Logatcu, Dragomerju, Hotedrščici in na Vrhniki. Dvakrat tedensko Toni tja dostavlja suhomesnate izdelke in sveže meso. Tudi brunarica grič v Šentjoštu in znani chef Luka jemljejo meso pri Toniju.

Noji se kot razpoznavni znak blagovne znamke Noj-Tomi trenutno pasejo na bližnjem pašniku in rastejo. Naslednje leto bodo dovolj veliki za zakol in predelavo. Zadnja tri leta so res manjkali v ponudbi, a je bilo dovolj drugega dela. Za klanje in razrez mesa je potrebna predhodna rezervacija termina, s seboj morate imeti urejeno dokumentacijo živali (potni list in izjavo o prehranski varnosti za živali, namenjene za zakol, ki jo dobite na spletni strani). Dokler dokumentacija ni popolna, se ne sme klati. Največ ponudbe je na zalogi v Butajnovi ob koncu tedna, dan pred sobotno tržnico v Ljubljani na Viču in Vrhniki. Na voljo so pečenice, krvavice, čevapčiči in ostale mesnine. Po predhodnem naročilu so na voljo tudi telečje, svinjske polovice, jagenjčki, kozlički in odojki.

Anton Krek s.p.
Butajnova 25, 1354 Horjul
E-pošta: noj.tomi@gmail.com
Telefon: 041 895 770

Sebastjan Vehar

Oglejte si tudi