Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Delavnica izdelave leskovih viter

V soboto, 20. januarja, smo se spet srečale tri generacije. Turistično društvo Črni Vrh je, kot nadaljevanje lanskoletnega dogodka Zimski večeri nekoč, organiziralo delavnico pletarstva. Tokratne prve delavnice, na kateri smo izdelovali leskove vitre, se je udeležilo 15 oseb. Najmlajša udeleženka je štela 5 let, najstarejši pa je bil naš učitelj Ferdinand Kopač, ki ima več kot 80 let in nam je z veseljem posredoval znanje iz svojih dolgoletnih izkušenj.


Za izdelavo viter potrebujemo leskove palice. Nabirajo se v času mirovanja, od jeseni do pomladi, ko so brez listja. Nabiramo od 1 do največ 3 cm debele palice. Debelina vpliva na to, koliko moči je potrebne, da palico ukrivimo in iz nje odkrojimo vitre. Palica mora biti ravna, brez izraslih stranskih poganjkov in čim daljša. Dobro je, da raste na sončni legi, ker tam raste počasneje in ima zato tanjše letnice, ki se lažje in lepše krojijo. Palice ni treba porabiti takoj po nabiranju. Če jo hranimo zunaj na senčnem in vlažnem mestu, je uporabna več tednov. Nikakor ne sme biti na soncu, ker bi se preveč osušila in za izdelavo viter ne bi bila več uporabna.


Palico na tanjšem koncu, približno 30 cm od kraja, očistimo lubja in previdno zarežemo za 1–2 letnici globoko (odvisno od tega, kako debele vitre želimo izdelati). Zarezano palico na kolenu počasi in blago upognemo, da zarezana letnica odstopi. Palico tako upogibamo vsakih 5–10 cm vse do debelejšega konca. Ob tem s prstom previdno ločujemo vitro od palice. Palice, ki se kljub previdnosti zlomijo, so za izdelavo viter neuporabne.


Ko vitro povsem ločimo od palice, jo očistimo lubja in z ostrim nožem obdelamo, da je enako široka in debela po celi dolžini. Približno 1 cm široka in 1–3 mm debela je uporabna za izdelavo košev ali večjih košar. Za izdelavo manjših izdelkov so potrebne ožje in tanjše vitre. Če je vitra široka, jo z nožem previdno prekoljemo na dve ožji vitri. Mojstrsko izkušen g. Ferdinand zna vitro iz dveh letnic po debelini ločiti in tako dobi 2 tanki vitri. Če nam ločevanje letnic ne gre od rok, želeno debelino dobimo z obrezovanjem, a s tem zavržemo veliko materiala. Varčnost je bila v njegovi mladosti zagotovo bolj cenjena, kot je danes. A prav je, da smo tudi mi do naravnih virov spoštljivi, četudi leska raste hitro.

Z lastno izkušnjo smo se hitro naučili, da je za izdelovanje viter potrebnega veliko potrpljenja, občutka in mirne roke. Vsekakor dobra vaja za vztrajnost, ki je potrebna za izdelavo enega pletenega izdelka. Ferdinand nam je povedal, da je za izdelavo koša, od viter do končnega izdelka, potrebnega cel teden intenzivnega dela. Veliko vaje bomo še potrebovali, da nam bo delo teklo gladko, a začetniška sreča je bila na naši strani in vsakemu je uspelo izdelati nekaj viter, ki jih bomo na 3. delavnici porabili za pletenje končnih izdelkov. Na 2. delavnici, ki bo 17. februarja ob 16. uri se bomo lotili izdelave dna in kolcev. Če bi se nam radi pridružili, nam pišite na tdcrnivrh@gmail.com. Delavnice so brezplačne, so pa zaželeni prostovoljni prispevki za pokritje stroškov. Vabljeni!

Oglejte si tudi