Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

FabLab v Polhovem Gradcu: navdušimo otroke za življenje

Na Osnovni šoli Polhov Gradec na pobudo delovne skupine KoKOŠ – Komunikacija za kakovostno osnovno šolo, ki jo sooblikujejo predstavniki staršev in učiteljev, z namenom navdušiti otroke za znanje, na dolgi rok pa jih dobro pripraviti na življenje, vse od leta 2015 potekajo delavnice. Tem pa se z vstopom v mrežo FabLab Slovenija obeta še uspešnejša in bogatejša prihodnost.
Sodelovanje šole s starši preko KoKOŠ-i

Svet staršev na Osnovni šoli Polhov Gradec je pred tremi leti ustanovil delovno skupino Komunikacija za kakovostno osnovno šolo (KoKOŠ). "Ideja je prišla na Svetu staršev, in sicer z namenom smiselno izboljšati učinkovitost delovanja tega organa. Poslanstvo skupine je pomagati pri doseganju skupnega cilj staršev in učiteljev - otrokom pomagati razviti se v srečne in uspešne osebnosti, ki bodo z medsebojnim sodelovanjem znali graditi lepšo bodočnost," pravi pobudnik KoKOŠ-i Drago Bokal. KoKOŠ aktivno sooblikujejo predstavniki staršev in vzgojno izobraževalnih delavcev, po eden iz vsake skupine oddelkov – vrtca, razrednega in predmetnega pouka. "Tako danes Svet staršev na polhograjski osnovni šoli igra vlogo diskusijskega organa, medtem ko je KoKOŠ postala njemu podrejen operativen organ," doda in pojasni: "V teh letih je KoKOŠ z dobrim sodelovanjem in izkazanim delom pridobila zaupanje med starši in učitelji, kar je ključnega pomena tudi za njeno nadaljevanje."

 

Preko delavnic izkusiti veselje do znanja, ki ga podaja šola

KoKOŠ je do danes izvedla več delavnic, kjer so učencem z navdušenjem in pristopom skozi delo ter igro skušali približati matematiko in naravoslovje. Temu cilju se je pridružila Fakulteta za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani, ki je materialno podprla več delavnic elektrotehnike. Zadnja aktivna sobota je potekala 3. februarja, kjer so otroci sestavljali električni avtomobilček. Ta bo služil kot osnova za robotske delavnice, kjer bodo na različnih nivojih osvajali znanje programiranja in predvsem razvijali logično mišljenje sestavljanja procesov.

 

Možnost rednega izvajanja delavnic v okviru mreže FabLab

Ustanovitelji KoKOŠ-i kot eno od nadgradenj delavnic vidijo v ustanovitvi ustvarjalnega laboratorija FabLab Polhov Gradec. FabLab (fabrication laboratory) je odprt, nekomercialni prostor za ustvarjanje, kjer imajo vsi dostop do naprednih tehnologij. Bili bi povezani v nacionalno FabLab mrežo, ki je z vidika povezovanja izobraževalnega sektorja z gospodarstvom ter ustvarjanja pravih kadrov za prihodnje desetletje, strateškega pomena za prihodnji razvoj Slovenije. "Preko FabLab-a bi lahko vsem generacijam zagotovili okolje, v katerem bi lahko ustvarjali svoje ideje iz interesnih dejavnosti, mladi bi na ta način pridobili pozitivno izkušnjo, ki bi pripomogla k njegovi poklicni odločitvi, hkrati pa bi FabLab lahko imel vlogo eksperimentalnega oddelka lokalnih podjetij", pojasnjuje organizator elektro delavnic Marko Jankovec s Fakultete za elektrotehniko. Ker se prizadevanja članov KoKOŠ-i lepo skladajo s filozofijo mreže FabLab, so se po sobotnih delavnicah sestali na posvetu z županom občine Dobrova - Polhov Gradec in nekaterimi predstavniki lokalnih podjetij.

 

Tudi Občina pristopila k podpisu Izjave

Župan Franc Setnikar ob tem izjavlja: "Zelo pomemben dejavnik razvoja občine je uspešno gospodarstvo. Zato je poglavitno povezati v lokalni skupnosti vse, ki lahko k temu kakorkoli pripomorejo - šolo, podjetja in posameznike. Odločitev občine, da smo podpisali izjavo, s katero izražamo interes po sodelovanju v projektu FabLab, je bila sprejeta prav s tem namenom. Sam sem mnenja, da je potrebno otroke spodbujati k ustvarjalnemu razmišljanju na vseh področjih, in prav takšne delavnice lepo dopolnjujejo program, ki je v učnih načrtih osnovne šole. V projektu FabLab pa vidim priložnost sodelovanja prav za vse starostne skupine in podjetja, saj lahko pomaga pri rojstvu novih uspešnih podjetnikov, ki se bodo ukvarjali z dejavnostjo, kjer bo dodana visoka vrednost znanja."

 

Potrebna je širša podpora, predvsem lokalnih podjetij

Pobudniki FabLab Polhov Gradec poudarjajo pomembnost širše podpore. "Z osebnim pristopom bomo nadaljevali s promocijo ideje in skušali ugotoviti, kakšne so želje ljudi in potrebe podjetij, da bomo lahko dejavnosti tudi vsebinsko prilagodili," napoveduje Marko Jankovec, Drago Bokal pa dodaja: "Želimo priti na zemljevid FabLab Slovenia, s čimer skušamo prepričati državo, da je to učinkovito dopolnilo obstoječemu šolskemu sistemu, ki ne želi postati še en od šolskih predmetov, pač pa sinteza tega, kar se v šoli otroci naučijo." FabLab, kot način podpore inovacijam in povezovanja s podjetji, je po mnenju strokovnjakov izjemnega pomena, saj zagotavlja medgeneracijsko povezovanje in sodelovanje, najmlajšim pa pomembno pridobivanje kompetenc, ki jih bodo potrebovali pri odločanju o nadaljnjem šolanju in oblikovanju svoje kariere. Poleg tega pa bi bila vzpostavitev FabLab Polhov Gradec koristna tudi iz vidika finančne podpore, saj se za to področje napovedujejo sredstva iz strukturnih skladov.

 

Nadja Prosen Verbič

Fotografija: iz arhiva KoKOŠ

Oglejte si tudi