Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Menjava semen in sadik v grajskem parku

Polhov Gradec, 21. april – V grajskem parku je dan pred svetovnim dnevom Zemlje potekala izmenjevalnica semen in sadik, ki jo je organizirala Občina Dobrova - Polhov Gradec v sodelovanju z Javnim zavodom Polhograjska graščina.
Izmenjevalnica sadik in semen, ki je ponekod na slovenskem že utečen dogodek, je v osrčju krajinskega parka Polhograjski Dolomiti potekala prvič. V prijetnem okolju so lokalne pridelovalke obiskovalcem v zameno za doma vzgojeno sadiko ali seme ponudile svoje viške domačih pridelkov ali semen. Med drugimi je bilo na stojnicah najti sadike različnih zelišč, semena različnih buč in solatnic ter kar nekaj semen oziroma sadik okrasnega rastlinja. Na stojnicah so se predstavila tudi nekatera lokalna društva (Društvo kmečkih in podeželskih žena, Društvo Lep je dan) in podjetniki (Dežela zelišč) ter predstavili svoje izdelke. Predvsem pa so razstavljavke izkoristile priložnost za druženje in medsebojno izmenjavo izkušenj ter mnogih skrivnosti, zaradi katerih se tekom let veselijo bogatega in zdravega pridelka.

V sklopu dogodka je potekalo tudi svetovanje strokovnjaka Roberta Mesojednika, ki se ukvarja z vzgajanjem zelišč iz vsega sveta. Na ekološki kmetiji, kjer pomaga staršem, ustvarja ugodno okolje za več sto različnih vrst zelišč ter poskuša na ekološki način pridelati njihova semena. Del nove zgodbe iz Polhograjske graščine pa so bili tudi učenci OŠ Dobrova in OŠ Polhov Gradec, ki so prostor popestrili s slikami na temo sadja, zelenjave, sadik in semen .

Brezplačna izmenjevalnica sadik in semen je bila lepo sprejeta, tudi zato ker dogodek spodbuja k ohranjanju kakovostnih avtohtonih semen in semen starih sort, zato organizator v upanju, da bi se dogodka udeležilo vsako leto več ljudi, razmišlja da ga naslednje leto ponovi.

Besedilo in fotografija: Nadja Prosen Verbič

 

Oglejte si tudi