Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
PON.
12°C
2°C
Oceni objavo

Metrel d.d. podprl podprl projekt FabLab

Dober glas seže v deveto vas. Glas o delavnicah, ki jih na Osnovni šoli Polhov Gradec izvajamo pod okriljem delovne skupine KoKOŠ – Komunikacija za Kakovostno Osnovno Šolo, je segel v sosednjo, horjulsko dolino. Tam so ga slišali v podjetju Metrel d.d., ki na temeljih 60-letne tradicije nudi zaposlitev številnim občanom horjulske in sosednjih dolin. Podjetje se je z zavedanjem, da je vlaganje v mlade, iz lokalnega okolja, najboljša dolgoročna naložba, pridružilo k projektu FabLab Polhov Gradec kot glavni pokrovitelj in s tem dalo projektu dodaten zagon in odgovornost.

Delavnice na Osnovni šoli Polhov Gradec

Člani in sodelavci KoKOŠ-i na OŠ Polhov Gradec izvajamo delavnice, kjer učencem z navdušenjem in pristopom skozi delo ter igro skušamo približati predvsem naravoslovne vsebine, kot so matematika, fizika, biologija in elektrotehnika. Preko teh delavnic najlažje otrokom pomagamo odkrivati smisel znanja tako, da jim ponudimo zanimive izzive, a hkrati jih vodimo, da jih čim bolj samostojno rešijo. Tako otroci skozi igro dobijo pozitivno izkušnjo uporabe znanja in skozi njo dobi tudi predmeti nižje na lestvici priljubljenosti realne možnosti v njihovem naboru za izbiro bodočih poklicev. Naš namen ni prepričevati ali siliti otroke v izbiro bodočega poklica, temveč jim dati možnost doživeti čim več različnih izkušenj, katerih v svojem okolju sicer ne bi izkusili v taki meri. Šoli, ki delavnice že od začetka polno podpira v obliki nudenja prostorov, prostovoljnim delom učiteljev in s sredstvi iz šolskega sklada, pomaga tudi Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, ki je materialno podprla več delavnic elektrotehnike. Zadnja aktivna sobota je potekala 17. marca, ko smo ponovili elektro delavnico sestavljanja električnega avtomobilčka, ki sledi svetlobi. Sama platforma avtomobilčka bo služila kot osnova za kasnejše delavnice, kjer bodo avtomobilček nadgradili z elektroniko, ki jo bomo programirali in tako na različnih nivojih osvajali znanje programiranja in predvsem razvijali logično mišljenje in sestavljanje procesov iz posameznih enostavnih korakov, kar je identificirano kot ena od prednostnih kompetenc poklicev prihodnosti.

Izgubljeni v poplavi informacij

Danes imajo otroci in mladostniki na eni strani na voljo poplavo informacij, na drugi strani pa malo neposrednih opažanj in izkušenj dejavnosti, pomembnih za pravo izbiro poklica. Sicer bogata ponudba posrednih izkušenj (filmi, socialna omrežja itd.) ni enakomerno zastopana, temveč posebej manjka naravoslovnih, tehnoloških in tehničnih vsebin. Osnovni nastavki usmeritev, ki kasneje v veliki meri določajo izbiro poklica, se oblikujejo zelo zgodaj, med šestim in dvanajstim letom starosti. Tako se najglobje podzavestne poklicne odločitve pri otrocih oblikujejo prav v osnovnošolskem obdobju na podlagi izkušenj, ki jih otroci doživljajo v svojem okolju: s temi izkušnjami razvijejo svoje razumevanje sveta in osmislijo svoje delovanje v njem. Torej je ob koncu osnovne šole pozno, ob koncu srednje šole pa prepozno. Manko vsaj posrednih izkušenj je zato lahko razlog za napačno izbiro poklica. Prav smisel dostojnega, potrjujočega dela v dobrih medsebojnih odnosih je tudi tista izkušnja, ki po odkritjih psihologov vodi do izpolnjujoče življenjske izkušnje. Skozi ta vidik bo FabLab poleg naravoslovnih vsebin lahko nudil dopolnjujoče izkušnje tudi bodočim družboslovcem kot nosilcem poklicev terciarnega sektorja.

Pridružitev mreži FabLab

V želji, da bi zagotovili dolgoročno kontinuiteto izvajanja takšnih delavnic, smo začeli aktivnosti za ustanovitev ustvarjalnega laboratorija FabLab Polhov Gradec. FabLab oz. 'fabrication laboratory' predstavlja platformo izobraževanja, medgeneracijskega povezovanja, ustvarjanja ter podpore kreativnim ustvarjalcem, startupom in podjetjem. Tako smo najprej preverili podporo projektu na svetu staršev šole, saj se vsa prizadevanja skupine staršev in učiteljev Osnovne šole Polhov Gradec, ki delujejo v okviru KoKoŠ-i, lepo skladajo s filozofijo mreže FabLab. Prvi mejnik smo nato postavili v soboto, 3. februarja, na posvetu, kjer je prof. dr. Andrej Kos s Fakultete za Elektrotehniko zbranim predstavil mrežo FabLab, saj je za njeno delovanje nujno potrebna širša podpora lokalne skupnosti in gospodarstva.  Rezultat sestanka je soglasje vseh v podporo ustanovitvi FabLab Polhov Gradec ter podpis izjave s strani župana občine Dobrova-Polhov Gradec Franca Setnikarja, s katero je občina projekt formalno podprla.

Podpora lokalnega gospodarstva

Že ob prvem srečanju smo se vsi strinjali, da FabLab lahko zares zaživi in raste le ob podpori vseh pomembnih deležnikov: lokalne skupnosti, šole, staršev in najpomembneje: lokalnega gospodarstva.

V iskanju podpore smo se zato obrnili na podjetje Metrel d.d. iz Horjula kot največje podjetje v ožji regiji, saj skupaj s hčerinskim podjetjem Metrel Mehaniko nudi zaposlitev več kot 370 ljudem, večina od teh je občanov horjulske in polhograjske doline. V četrtek, 15. marca, smo idejo predstavili vodstveni ekipi podjetja, vodji razvoja Petru Gabrovšku in generalnemu direktorju Edvardu Revnu, ki sta jo navdušeno sprejela in izrazila finančno in materialno podporo projektu. Podjetje Metrel, kot eden vodilnih svetovnih proizvajalcev vrhunske električne merilne in testirne opreme, v FabLab-u vidi odlično dolgoročno naložbo v mlade v njihovem lokalnem okolju, ki bodo že v bližnji prihodnosti oblikovali generacijo kadrov tehnikov, inženirjev in doktorjev, ki jih že sedaj glede na trenutne potrebe v Sloveniji in širši Evropi kronično primanjkuje.

Direktorja podjetja Edvard Reven o podpori FabLabu: "Z navdušenjem smo sprejeli pobudo, da se Metrel pridruži projektu Fablab. Znano je, da ta trenutek v Sloveniji primanjkuje skoraj 3.000 programerjev. Še več je potreb po ostalih tehničnih poklicih. Skupaj s partnerji v Fablabu bomo poskušali najti nove odgovore za navduševanje mladih za tehnične poklice v domačem okolju, tako v Polhovem Gradcu, kot celi horjulski dolini, od koder že sedaj prihajajo najboljši kadri. Naš skupni cilj bo, da rešimo pobeg najboljših elektro in strojnih inženirjev in tehnikov, kar počasi predstavlja vedno večji problem v naši branži. V Metrelu se zavedamo, da moramo kot eno vodilnih tehnoloških podjetij v Sloveniji in tudi v svetu, odgovorno pristopiti k razvoju kadrov in pomagati šolam pri izobraževalnem sistemu, saj se načini dela »v tem norem svetu« danes hitro spreminjajo, s tem pa tudi potrebe po znanjih in kompetencah, ki jih mladim, ki se prvič zaposlijo, močno primanjkuje."

Prihodnost je v sodelovanju z mladimi

Projekt Fablab Polhov Gradec je ugledal luč sveta in v kratkem ga bomo trdno zasidrali na zemljevid slovenske Fablab mreže. Izvalil se je v gnezdu osnovne šole iz prvega zlatega jajca KoKOŠ-i ob babištvu občine. Metrel je ponudil luč, ki bo poskrbela, da se bo to nebogljeno pišče razvilo v močnega rdečega petelina, ki ne bo požiral streh, temveč strah otrok pred matematiko, naravoslovjem, tehniko in znanjem na splošno. Prihodnost FabLaba pa bodo mladi učenci, ki bodo ob pozitivnih izkušnjah in naši pomoči zrasli v nove mentorje in navduševali nove generacije, ki bodo dajale tehnike, inženirje in doktorje, na katere bomo vsi ponosni in na ramena katerih se bomo nekoč opirali. V sodelovanju je moč, kar se je že izkazalo skozi uspešno delovanje skupine KoKOŠ, hkrati pa verjamemo, da bomo o tem lahko poročali že v naslednji številki Našega časopisa. Razmišljamo namreč o konceptu FabLaba kot regionalne učne platforme, ki v šoli pridobljeno znanje osmišlja in dopolnjuje z izkušnjami, kakršne bodo vsi učenci, dijaki in študentje potrebovali za uspešno soočanje z izzivi življenja.

Marko Jankovec, Drago Bokal, Andrej Košir

Oglejte si tudi